Penzioneri USK od Parlamaneta FBiH traže povećanje penzija za 10 %

usn.ba

Ukoliko delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BIH već na prvoj redovnoj sjednici ne usvoje Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji BIH organizirat će masovne i sveobuhvatene proteste širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Protestima će se pridružiti i članovi Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Unsko-sanskog kantona, ali i ostalih kantonalnih saveza, kaže Meho Ibrahimagić, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera USK-a.

Materijalni položaj penzionera u Federaciji BIH svakim danom je sve gori a siromaštvo sve veće.

Ova populacija nada se boljem materijalnom položaju usvajanjem novog Zakona o PIO-u.Problem je što Dom naroda PF BIH nikako da izglasa nova zakonska rješenja.

„Nama taj zakon otvara put da dalje tražimo i ostvarujemo svoja prava posredstvom Vlade Federacije BiH. Budući da nije došlo do povećanja penzija od 2014. godine, taj nam Zakon omogućava usklađivanje naših penzija/mirovina. Omogućava nam daljnje liječenje i rehabilitaciju naših penzionera/umirovljenika kao i isplatu putem trezora koja garantuje na vrijeme isplatu penzija, da počne svakog petog u mjesecu“, kaže Ibrahimagić.

Ukoliko delegati Doma naroda PF BiH na narednoj sjednici ne usvoje Zakon o PIO-u i do 31. jula penzije ne povećaju za deset posto, penzioneri će organizirati proteste širom gradova u Federaciji.

„Ukoliko se ne ispoštuje i taj naš zahtjev, sva kantonalna udruženja u Federaciji BiH su donijela energičan stav, da neće više popustiti, niti Vladi, niti našem resornom ministarstvu, nego će se ići u mirne proteste. Ti će protesti biti mirni i sveobuhvatni i to bi bio jedan općenarodni bunt“, kaže Ibrahimagić.

U Unsko-sanskom kantoni živi oko 21. 550 penzionera, od kojih skoro 60 posto prima najnižu penziju u iznosu od 326 KM., dok zajamčenu u iznosu od 439,40 maraka prima njih više od 2500.

Protestima penzionera, zakazanim za septembar, pridužit će se,očekuje se i ostali građani koji smatraju da su njihovi zahtjevi opravdani, navodi Ibrahimagić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...