U Bihaću je večeras održan treći tematski sastanak Biznis kluba Grada Bihaća. Nakon što se tokom predhodnih sastanaka razgovaralo o trenutnim i skorim investicijama u Bihaću, te o razvoju turizma, tema večerašnjeg sastanka bila je Industrijska proizvodnja.
„Želimo večeras s vama razgovarati o mogućnostima, izazovima, o vašim problemima i teškoćama i načinima, na koji bi Gradska uprava mogla pomoći.Biznis klub zapravo i jeste mjesto, na kojem uzajamnom komunikacijom, trebamo dolaziti do najboljih rješenja i da vidimo gdje i kako bi Grad mogao biti partner vama, našim privrednicima. Industrijska proizvodnja je jedna od najznačajnijih grana privrede, kada govorimo o stvaranju nove vrijednosti, pa je od izuzetne važnosti da večeras budemo u fokusu vaših potreba i onoga, gdje vam možemo biti pri ruci.“-rekao je uz ostalo gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, otvarajući večerašnji tematski susret Biznis kluba Grada Bihaća.

U nastavku sastanka razgovaralo se o bescarinskoj zoni, u okviru koje bi izvozno orijentirani proizvođači, bez plaćanja PDV-a na sirovine i materijale, mogli biti konkurentniji na stranim tržištima. Procjene stručnjaka govore da je ovakav oblik ekonomskog organiziranja dobar orijentir i putokaz za budućnost koji može privući nove investicije.

Razgovaralo se također i o postojećoj infrastrukturi, prije svega onoj transportnoj. Ovdašnji proizvođači, trenutno mogu koristiti samo cestovnu infrastrukturu, koja je u jako lošem stanju, pa se govorilo o izgradnji brzih cesta, a rečeno je i kako se u posljednje vrijeme sve glasnije govori i o stavljanju u funkciju Unske pruge. O ovoj ideji sve češće i glasnije se govori i u Hrvatskoj.

Uz pomenuto, razgovaralo se i o potrebi identifikacije prednosti i nedostataka Bihaća, kao sredine pogodne za ulaganje u proizvodne kapacitete i s tim u vezi i o animiranju domaćih i stranih investitora.
Iako jedna od najvažnijih privrednih grana, industrijska proizvodnja u Bihaću u sjeni je trgovinske i turističke djelatnosti. Ovo je svakako zabrinjavajući podatak, što priznaje i koordinator Lokalnog privrednog foruma Nihad Šušnjar.

„ Prema statističkim pokazateljima, trenutno stanje nije baš najbolje. Industrijska proizvodnja u Bihaću nije na zavidnim granama. To se mora otvoreno reći. Prednjače, trgovina, različite uslužne djelatnosti, također i javni sektor zapošljava mnogo više ljudi, pa tako generira i mnogo više prihoda. Ima mnogo posla, mnogo se još mora raditi na uspostavljanju infrastrukture, ohrabrivanju domaćih i privlačenju stranih investitora. Pojavljuju se i neke investicije, koje su hvale vrijedne, međutim potrebno je još mnogo posla i vremena da se sadašnje stanje popravi.“-kaže Šušnjar.

(Radio Bihać)