Obilježavanje 23. godišnjice pogibije Rame Pašića, počelo je mimohodom od njegove porodične kuće na Izačiću do spomen-obilježja u naselju Mušići.

Prva žrtva odbrambeno-oslobodilačkog rata na prostoru bihaćke mjesne zajednice Izačić bio je Ramo Pašić, istaknuti član Patriotske lige BiH.

Članovi njegove porodice, mještani i prijatelji i ove godine su, zajedno s predstavnicima Patriotske lige i Grada Bihaća, posjetili mjesto njegove pogibije, kako bi odali počast ovom istaknutom borcu za slobodu svog naroda i rodnog kraja.

Obilježavanje 23. godišnjice pogibije Rame Pašića, počelo je pješačenjem od njegove porodične kuće na Izačiću do spomen-obilježja u naselju Mušići. Mjesto je to na kojem su pripadnici srpskih agresorskih snaga tada pucali na vozilo u kojem se nalazio Ramo, a zatim ga zajedno s njim i zapalili.

Mještanima Izačića poznata su imena počinilaca ovog zločina, za koji nikada nisu odgovarali.

Dolazak na ova mjesta način je na koji treba iskazati zahvalnost svima koji su ugradili svoje živote u temelje naše slobode, kazao je nakon proučene dove efendija Izet Šahinović.

“U borbi za opstanak, Izačić je dao 88 šehida i sedam civilnih žrtava rata.Takve ljude ne smijemo zaboraviti”, rekao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice, Rasim Islamović.

Grad Bihać podržava sve manifestacije čiji je cilj da se ne zaborave događaji iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata pa tako i ovu danas, kazao je savjetnik gradonačelnika Galijaševića, Smail Toromanović. Dodao je da je Grad u ovoj godini osigurao 50 hiljada KM za rad boračkih udruženja, preko 80 hiljadaza implemetaciju Zakona o dopunskim pravima boraca, a rekonstruisano je i 11 spomen-obilježja.

ramoo

 

//RTVUSK.BA