Polaznici mekteba iz tri bihaćka džemata Brekovica, Bajrići i Muslići-Kamenica su zajedno boravili na izletu u Velikoj Kladuši i Bužimu. Prvo su posjetili Bužim i obišli turbe generala i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Izeta Nanića. Imam džemata Bajrići hafiz Talha-ef. Tričić je proučio ašere, a imam džemata Muslići-Kamenica Nihad-ef. Imširović je prigodnim referatom predstavio djeci značaj 505. bužimske viteške brigade i generala Izeta Nanića za odbranu cijele Bosne i Hercegovine, a posebno Krajine. Potom je polaznica mekteba Brekovica Najla Majstorović proučila ilahiju devet heroja, a svi polaznici mekteba su je pratili u refrenu.

Nakon Bužima, učesnici izleta su kratko svratili kod džamije u džematu Vrnograč i proučili Fatihu trojici članova navijačke grupe „Ljuti krajišnici“: Hasibu Mahmiću, Vildanu Pehliću i Almiru Kasumoviću, koji su 2013. godine poginuli vraćajući se iz Kaunasa (Litvanija) gdje je reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu ostvarila plasman na svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Nakon Vrnograča, napa destinacija je bila Centar za rekreaciju i igru „Šiljkovača“ pored Velike Kladuše. Tu su djeca koristila brojne pogodnosti tog prostora i iskoristili u brojnim igrama; nogomet, odbojka, trampolina, klackalice, ljulje…, a nakon ručka, upriličeno je takmičenje u kategoriji skakanje u vrećama i povlačenje konopca. U Šiljkovači su grupu iz Bihaća dočekali polaznici mekteba Trn Polje iz Velike Kladuše i njihov imam Ahmed-ef. Makić, koji je zajedno sa Nazif-ef. Horozovićem, imamo u džematu Brekovica, uređivao programske sadržaje ovog izleta.

Iako su organizatori bili sumnjičavi kada je u pitanju povoljna meterološka prognoza, sve je proteklo u najboljem redu i djeca su se sretna, zadovoljna i zdrava vratila svojim kućama, kao i njihovi muallimi, te na takav način je spuštena zavjesa na još jednu uspješnu godinu u našim mektebima kada je u pitanju redovna nastava. U nekim džematima predstoje hatmenski ispiti i svečanosti, te još neke završne aktivnosti u mektebima.

Važno je napomenuti da je kompletan trošak izleta što je podrazumijevalo prijevoz, hranu, sok i slatko finansiran iz sredstava koje naše džematlije izdvoje za potrebe mekteba, a u glavnom pred dušu svojih najmilijih koji su preselili sa ovog svijeta. Djeca na ovom izletu nisu imali nikakvih troškova izuzev ako su htjeli sebi nešto dodatno priuštiti što nije bilo obuhvaćeno ovim programom. Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način učestvovali i podržali nas u ovom posebnom događaju za našu djecu.

Izvor: Biscani.net