Obilne padavine u prethodna dva dana prouzrokovale su poplave u skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona, a najteža situacija je u Bihaću i Sanskom Mostu. U Bihaću je poplavljeno više gradskih i prigradskih naselja, voda je prodrla u desetke stambenih i pomoćnih objekata, dok su neka naselja bez napajanja pitkom vodom.

“Barem trenutno nemamo sve uslove za proglašenje stanja prirodne nesreće, ali je situacija vrlo ozbiljna. Najkritičnije je u naseljima Kulen Vakuf, Pokoj i još nekoliko mjesnih zajednica gdje je voda ušla u stambene i brojne pomoćne objekte. Mještani nekih naselja su zbog plavljenja odsječeni, pa smo odmah angažovali Službu za spašavanje na vodi kako bi se tim ljudima dopremila pitka voda i hrana. Apsolutno sve nadležne službe su na terenu i radimo što je u našim mogućnostima. Građanima su na raspolaganju transportna vozila, pijesak i vreće, dok je mehanizacija za pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda i ispumpavanje vode iz objekata od jučer na terenu”, izjavio je šef Službe za civilnu zaštitu Grada Bihaća Edin Kulenović.

Najavljeno je i kako će već od sutra u svim poplavljenim naseljima biti i gradska komisija za procjenu štete.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod Bihać Mirsad Merdanić zamolio je sugrađane za razumijevanje i strpljenje.

“Zbog ovakve situacija došlo je do prekida u isporuci pitke vode za građane Bihaće, koji žive oko Ćehića – kanala. Poplavljeno područje ne dopušta sanaciju cijevi, pa će na tom području danas do 16 sati biti dostupna naša cisterna sa pitkom vodom. Čim se stvore uslovi, odmah ćemo otkloniti i taj problem. Preporuka i svim građanima da prokuhavaju vodu, a Javno preduzeće Vodovod na raspolaganju je i što se tiče podjele vreća i pijeska, odnosno transporta istih”, kazao je Merdanić.

Vodostaj rijeke Une u središtu grada dosegao je nivo od 165 centimetara, a još jučer je pređena kritična tačka od jednog metra. Iz Meteo stanice u Bihaću potvrđeno je kako je u protekla dva dana evidentirano više od 100 litara po metru kvadratnom padavina, što je gotovo prosječna izmjerena količina padavina u ovom gradu.