U posljednjih 9 mjeseci Porezna uprava u USK provodila je pojačani inspekcijski nadzor poreskih obveznika.

U tom periodu obavljeno je 474 brzih kontrola, kroz koje su utvrđene nepravilnosti kod 67% kontrolisanih obveznika. Izrečeno je niz prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 668.100 KM. Kako doznajemo, najviše je onih poreskih obveznika koji nisu vodili evidenciju prometa, ali i onih koji su radili bez odobrenja nadležnih organa, nisu prijavljivali radnike ili nisu posjedovali fiskalni sistem.

Porezna uprava je od novembra 2015. pa do danas, provodila pojačan nadzor poreskih obveznika u USK. Tako se pored redovnih kontrola i kontrole uplata doprinosa, posebno posvetila kontrolama prijave radnika, evidentiranja prometa, radu bez odobrenja i umanjenju sive ekonomije. U tom periodu obavljene su 474 kontrole, kod 320 obveznika utvrđene su nepravilnosti , što potvrđuje da 67 % njih ne poštuje zakonske propise. Izrečeno je prekršajnih naloga u vrijednosti od 668.100 KM.

Najviše je onih, rečeno je, koji ne vode evidenciju prometa.

O nepoštivanju zakonskih propisa koji se odnose na porezne obaveze najočitije govori podatak da je samo u dva dana, od 36 kontrolisanih obveznika, njih 75% sankcionisano , a ukupan novčani iznos izrečenih kazni iznosio je 46.000 KM. Uz to, zapečećeno je 5 objekata, 3 radnika nisu bila prijavljena, dok jedna četvrtina nije vodila evidenciju prometa. Da je stanje daleko gore govori i izvještaj o provedenim redovnim i detaljnim kontrolama u ovoj godini.

Porezna uprava nastavit će pojačane aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije. Posebna pažnja bit će posvećena poreznim obveznicima koji obavljaju knjigovodstvene usluge, a kod čijih komitenata su utvrđene nepravilnosti u poslovanju. Kako ne bi teško zarađeni novac trošili na plaćanje kazni i kamata , poreskim obveznicima uputili su poziv da posluju legalno, naglašavajući da je cilj Porezne uprave da im budu partner, a ne da ih kažnjavaju .

/rtvusk.ba