Šemsudin Dedić, novi predsjednik kantonalnog odbora SDA u svom prvom razgovoru za medije sa nove dužnosti za MojUSK kaže da je pred njim izazovan zadatak, da nikad nije tražio funkcije, da su mu uvijek nudili teške, ali da nije bježao od njih.

Po pitanju evidentne podjeljenosti u SDA Dedić nam je kazao da će raditi na tome da stranka ima jasne i usaglašene stavove, vizije za budućnost kantona, uspješan politički rad u izvršnoj ali i zakonodavnoj Vlasti.

-Ja poštujem i one koji se ne slažu sa ostalima, ambicioznost je nešto što se treba podržati, ali ćemo graditi odnose na način da svoje nesuglasice riješimo ranije kroz dijalog i organe stranke, te ako se usaglasimo oko neke odluke očekujem da je onda i svi podržavaju- kazao je Dedić.

S tim u vezi on nije mogao odgovoriti na pitanje kod posljednje odluke Skupštine USK za kredit u Cazinu koja nije prošla, kao ni za rekonstukciju Vlade koja bi se uskoro mogla desiti uvođenjem SBB-a u koaliciju.

-Mi sa našim partnerima, koje uvažavamo, moramo sve dogovoriti i raditi na stabilnosti prilika u kantonu, SBB je naš partner na Federalnom nivou i vrlo brzo ćemo sa našim partnerom ASDA dogovoriti da taj dio posla završimo i ovdje, a o kadrovskim rješenjima i eventualnoj rekonstrukciji Vlade za sada ne možemo govoriti- kazao je on.

“Šemsudin Dedić nije imao protivkadinata iako je predlagačka mogućnost bila otvorena, on lično je želio da se i tu pokaže pluralizam ali s obzirom da je stvar već ranije bila iskristalizovana u stranačkim organizacijama, zadovoljan je što je podržan jednoglasno od svih 8 općinskih organizacija.”

Kako će voditi stranku i koje poteze će prve povući zavisiće od što hitnije primopredaje dužnosti od Seada Kadića i analize postojećeg stanja koju će izvršiti.

Njegove su namjere da stranka bude otvorena za stručne ljude, za mlade kadrove, da bude krajnje demokratična i transparentna u svome radu.

Također smatra da je najvažnije da u ovoj godini što više sredstava iz federalnog budžeta dobijemo za projekte poput Aerodroma, za saobraćajne komunikacije u kantonu i slično.

-Mi moramo biti ravnopravni u Sarajevu. Do sada je bila praksa da, kada nekog kadra hoćete da se rješite da ga šaljete u Sarajevo, ali radeći tamo kao Federalni ministar uvidio sam da nam treba što više kadrova iz Krajine u Sarajevu kako bi smo što više postigli u nametanju interesa našeg kantona. Dakle ljudima i u našoj stranci želim poručiti da moraju biti spremni da idu tamo raditi- kazao nam je Dedić u razgovoru neposredno po imenovanju za kantonalnog predsjednika SDA.

Za kraj, ovim putem, Dedić poziva partnerske stranke jednako kao i sve stranke iz opozicije koje također cijeni i poštuje, na jedan otvoreni dijalog i iskrenu suradnju kod svih značajnih pitanja za kanton.