Potpisani kolektivni ugovori za nastavnike i profesore u školama USK

rtvusk.ba

Danas potpisani kolektivni ugovori za nastavnike i profesore u školama USK znači novu stranicu u poboljšanju materijalnih uvjeta skoro 4500 uposlenih u obrazovanju, javlja rtvusk.ba

Pregovaračke strane Vlada i sindikati ističu da se parafiranjem ovog dokumenta napokon ispravlja nepravda, te se vraća dignitet ovoj profesiji. Sredstva za ovu namjenu su planirana budžetom za narednu godinu i iznose skoro 5,5 miliona maraka.

Sindikalisti su više nego zadovoljni. Danas potpisani ugovor za uposlene u osnovnom i srednješkolskom obrazovanju donio je ono  zbog čega su i istrajavali u svojoj borbi. Približavanje statusu državnih sluzbenika, usvajanju Pravilnika o napredovanju, izjednačavanje 6. i 7. stepena u pravima na istom radnom mjestu.

Da bi se mogli ispoštovati zahtjevi sindikata Vlada je budžet za srednje škole morala povećati za oko 300.000 maraka, dok je za uposlene u osnovnim potrebno daleko više.

Nastavnici i profesori su dosad bili u degradirajućem polažaju u odnosu na druge budžetske korisnike, unatoč odgovornosti posla koji rade. Novim ugovorom prosvjetarima bi se napokon trebao poboljsati status, od čega će benefite najviše imati učenici.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...