U prostorijama StartUp studija u Bihaću je organizirano potpisivanje ugovora sa aplikantima na prvi javni poziv Omladinske banke Bihać u 2024. godini. Današnjem potpisivanju pored predstavnika Fondacije Mozaik i Omladinske banke Bihać prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić. On je istakao zadovoljstvo velikim interesom mladih za realizaciju projekata i pokretanja mikrobiznisa, dodavši da će u narednom periodu Grad Bihać razmotriti i povećanje sredstava za ovaj projekat koji se realizira sa Fondacijom Mozaik.

“Ovo je jedna uspješna priča koja je otvorila vrata za ostale aktivnosti koje Grad Bihać realizira a odnose se na bolji položaj mladih u našem gradu. Na tom tragu jeste i izrada Strategije mladih Grada Bihaća, jučer usvojena odluka o stipendiranju , odluka o sufinanaciranju prevoza učenika, te niz drugih projekata kojima želimo poboljšati status mladih u Bihaću” – kazao je gradonačelnik Sedić.

Kako je danas istaknuto na prvi javni poziv ukupno je aplicirano 27 projekta i 2 mikrobiznisa, a nakon procesa mentorisanja i selekcije Odbora Omladinske banke Bihać i glasanja u zajednici odobreno je 25 projekta, a u skladu sa raspoloživim fondom odobreno je za finansiranje 15 prvorangiranih projekata mladih ukupne vrijednosti 40.590 KM (26.690 KM iz fonda OB Bihać (16.014 KM Grad Bihać i 10.676 KM Fondacija Mozaik) i 13.900 KM od neformalnih grupa). Takođe odobrena su i 2 mikrobiznisa ukupne vrijednosti 4.000 KM (1.333 KM Grad Bihać i 2.667 KM Fondacija Mozaik).
Kada su u pitanju mikro biznisi podržani su biznis prijedlozi: „Jestivi buketi Elida“ – Elida Luković-Kozlica i „Studio Rose“ – Studio za manikuru, pedikuru i šminkanje – Nadina Mujadžić.
Projekti koji su podržani u prvom javnom pozivu su : „Šampioni iz sjene“, „Opremimo mlade takmičare“, „Fizikos“, „Loptom do zdravlja“, „Zajedničko Takmičenje“, „Zdravi Koraci“, „Mali Košarkaš“, „Znanje za budućnost“, „KALEMDAN ERGOED“, „Tonske priče“, „Zasuči rukave -zasadi sjeme“, „VOLIM(O) KOŠARKU“, „Vijače i medicinske lopte“, „Knjigu pročitaj, marku uštedi“ i „Darovana Krv Spašava Život“.