Kratka priča koju ćete pročitati za minut ili dva, ali kopja će ostaviti jak utisak na vas… Prava vrijednost čovjeka nije u tome da li će pasti, već kako i da li će ustati kada padne!

Jednog dana nekom farmeru upadne magarac u bunar. Životinja je njakala i zapomagala, dok je farmer pokušavao da nađe rješenje šta treba činiti.

Konačno je odlučio. Pošto je magarac bio već star, a bunar je ionako trebalo zatrpati, nije bilo vrijedno truda da pokušava da magarca izbavi napolje, već je riješio da ga zatrpa unutra.

Pozvao je cijeli komšiluk da mu u tome pomogne. Svi su dograbili lopate i počeli da zatrpavaju bunar.

Magarac, shvativši šta se dešava, počeo je još više da njače i da neutješno plače. Nakon izvjesnog vremena, na čuđenje svih, zaćutao je.

Farmer je ubacio još nekoliko lopata zemlje u bunar, a zatim pogledao dole. Ono što je video, zaprepastilo ga je. Magarac je činio nešto nevjerovatno. Kad god bi na njega sletjela zemlja, on bi je otresao sa sebe i popeo se na nju.

Farmerove komšije su i dalje vrijedno nabacivale zemlju u bunar, a magarac ju je stresao sa sebe i sabijao pod svojim nogama. Kad se nakon nekog vremena pojavila njegova glava na otvoru bunara, svi su bili iznenađeni. Radostan što je jos uvek živ, vještim skokom, magarac je iskočio iz bunara i dao se u bijeg.

Naravoučenije:

Život će po tebi bacati ne samo zemlju, već svakakvo smeće. Umijeće preživljavanja je da to skloniš sa sebe i da ga zgaziš, baciš pod noge.

Svaki problem koji se pojavi pred tobom predstavlja jedan stepenik. Hodaj polako, pažljivo stepenicama i ne preskači nijedan. Možeš se izvući i iz “nemogućih” situacija, ako nastaviš dalje i ako se nikada ne predaš!

Otresi sa sebe “bezizlazno” i hrabro zakorači na još jedan stepenik.

(magazin.ba)