Poziv za dodjelu novčane pomoći demobilisanim borcima

avaz.ba

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata objavilo je Javni poziv za dodjelu novčane pomoći demobilisanim borcima.

Riječ je o dodjeli jednokratne novčane pomoći za rješavanje socijalno statusnih pitanja pripadnika branilaca i članova njihovih porodica.

Rok za podnošenje zahtjeva je 31.12.2017. godine.

Detalji se mogu naći na web stranici federalnom ministarstva.


VIDI I OVO:

Poljoprivrednici prijete vlastima blokiranjem države zbog plana ruralnog razvoja

Poljoprivrednici iz BiH vlastima su poručili da će njihovo politikanstvo koštati poljoprivrednika 90 miliona eura u naredne tri godine te da u periodu od dvije sedmice usvoje Strateški plan ruralnog razvoja.

“Ovim putem mi, predstavnici 20 udruženja poljoprivrednika iz čitave Bosne i Hercegovine, želimo izraziti naše ogorčenje maćehinskim odnosom politike prema poljoprivredi, koji je prošle sedmice, po ko zna koji put, pokazao državni parlament.
Razumijemo zahtjeve međunarodne zajednice, razumijemo i potrebu za izgradnjom putne infrastrukture. Ipak, smatramo da akcize na gorivo i naftne derivate nisu smijele biti povećane bez da se istovremeno usvoji Strateški plan ruralnog razvoja, pa da se kroz evropske fondove barem djelimično amortizuju posljedice povećanja cijena goriva za poljoprivrednike. Bez ove strategije BiH će u naredne tri godine izgubiti 90 miliona eura bespovratnih sredstava za poljoprivredu a do 2021. bit ćemo potpuno isključeni iz raspodjele EU novca”, saopćilo je 20 udruženja poljoprivrednika iz BiH.

Dalje dodaju da ne mogu vjerovati u dobre namjere političara spremnih da uzmu novac iz džepova građana, dok se istovremeno odriču sredstava od Evropske unije.

“Ne smijemo vjerovati liderima kojima su usta puna „evropskog puta“ dok istovremeno isti ti lideri potpuno ignorišušta „evropski put“ znači za, na primjer, poljoprivredu. A znači on, ni manje ni više, nego ulazak u tržišnu utakmicu sa višestruko konkurentnijim evropskim državama. Da opstanemo u tim novim uslovima trebat će nam modernizacija, modernizacije neće biti bez većih ulaganja, a većih ulaganja neće biti bez evropskih fondova. Poljoprivreda je već godinama žrtva neodgovornog odnosa vlasti. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je danas postala i žrtva politikanstva. Ovih izgubljenih 90 miliona eura je iznos koji će poljoprivredni proizvođači platiti za populizam vlasti RS-akoje već godinama uskraćuju svoju saglasnost na sve državne dokumente iz oblasti poljoprivrede, čak i po cijenu potpunog uništavanja naših poljoprivrednih resursa”, piše u saopćenju za javnost.

Ističu bit će to i cijena inertnog odnosa svih ostalih stranaka prema ponašanju RS-a.

“Čast izuzecima, o problemima vezanim za usvajanje strategije nisu do sada progovorili ni federalni političari na čiju smo pomoć i podršku računali. Ova šansa još uvijek nije izgubljena. Državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja. Ovo je ujedno rok koji dajemo bh. političarima se usaglase i da dokažu da njihov cilj nijepotpuno gašenje poljoprivrede u našoj zemlji. Ako to ne urade, spremni smo da blokiramo čitavu državu i nemojte se nadati da će nas u tome spriječiti snijeg ili hladnoća. A već slijedeće godine račune ćete nam položiti na izborima. Sjetit ćemo se tada ko je danas bio uz nas, ko je preko naših leđa skupljao jeftine političke poene, a ko je prema našim problemima ostao potpuno ravnodušan”, zaključuju poljoprivrednici.

Potpisnici zajedničkog saopćenja za javnost su Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH, Seljački savez Federacije BiH, Udruženje poljoprivrednika Vogošća, Udruženje poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje poljoprivrednika “Razvitak” Sarajevo, Udruženje poljoprivrednika “Krajina” Cazin, Udruženje poljoprivrednika “Krajiška zemlja”, Organsko Federacije BiH, Udruženje poljoprivrednika – obrtnika Tuzlanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Goražde, Savez organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona, Udruženja poljoprivrdenika “Agrostočar” Gradačac, Udruženje poljoprivrednika Ilijaš, Udruženje agronomaFederacije BiH, Federalno udruženje ovčara “Pramenka”, Udruženje poljoprivrednika Hercegbosanske županije, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH, Savez udruženja pčelara Kantona Sarejevo i Udruženje poljoprivrednika “Kornišon” Živinice.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...