Piše: Biscani.net

U organizaciji Udruženja “Ja bih u EU”, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću održana je radionica pod nazivom “HUB za digitalnu sigurnost”. Ova edukativna sesija obuhvatila je tri ključna segmenta: teoriju, praksu i grupni rad, pružajući učesnicima sveobuhvatan uvid u digitalnu sigurnost.

Na početku događaja, dekan Pravnog fakulteta u Bihaću, prof. dr. sc. Suad Hamzabegović, i voditeljica II ciklusa studija, doc. dr. sc. Ajna Jodanović, predstavili su okupljenima ciljeve radionice. Lara Sutović, iz Udruženja “Ja bih u EU”, također se obratila prisutnima.

Teorijski dio radionice vođen je od strane Lejle Softić, stručnjakinje za digitalnu sigurnost i komunikacije. Predstavila je ključne pojmove poput digitalnih medija, društvenih mreža, govora mržnje te fenomena dezinformacija i ekstremizma. Poseban naglasak bio je na konceptima “crno-bijelog” razmišljanja, osjećaja superiornosti i dehumanizacije, te važnosti kritičkog razmišljanja u suzbijanju govora mržnje i ekstremizma.

Praktični segment radionice uključio je prepoznavanje medijskih manipulacija u svakodnevnom životu, dok je grupni rad obuhvatio analizu sadržaja određenih portala i društvenih medija, omogućavajući studentima primjenu stečenog znanja.

Koordinatorica aktivnosti s Pravnog fakulteta u Bihaću bila je doc. dr. sc. Ajna Jodanović, koja je doprinijela uspješnoj realizaciji ove važne radionice za digitalnu sigurnost.