Uoči sutrašnjeg zasjedanja Skupštine Kantona, u Bihaću su se danas sastali članovi dviju komisija – za budžet i poljoprivredu. Komisija za budžet je, pored ostalog, razmatrala i uz zaključke usvojila konsolidovani godišnji obračun Budžeta, izvještaj o izvršenju Budžeta i izvještaj o korištenju budžetske rezerve za prošlu godinu. Osim toga, usvojen je izvještaj o radu Kantonalne vlade za 2023. godinu. Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj dala je saglasnost na plan rada i poslovanja ŠPD „Unsko – sanske šume“, Kantonalne uprave za šumarstvo i Poljoprivrednog zavoda…

Pred članovima Komisije za budžet danas je bio Vladin izvještaj o radu za prošlu godinu koji sadrži 29 programa iz Strategije razvoja Kantona za period od 2021 – 2027. godine te 26 programa iz programskih dokumenata i nadležnosti ministarstava. Izvršenje planiranih aktivnosti je skoro 77%, istaknuto je na sjednici.

Tokom rasprave o izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu zaključeno je da se u tom periodu poprilično puno trošilo što pokazuje odnos prihoda i rashoda. U tom periodu, kako podsjeća Asmir Ćufurović predsjedavajući Komisije za budžet USK-a, povećani su prihodi za 24 miliona, ali i rashodi u dvostrukom iznosu, i to 48 miliona maraka.

Ova Komisija je dala saglasnost na izvještaj i radu, te plan rada i poslovanja ŠPD „Unsko – sanske šume“, Kantonalne uprave za šumarstvo i Poljoprivrednog zavoda. Ovi izvještaji tematizirani su i na sjednici Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.

Izvor: Biscani.net