Kantonalni sud u Bihaću ukinuo je rješenje kojim je Prehrambena industrija Agrokomerca postala vlasništvo Razvojne banke Federacije BiH, saopćeno je danas iz Općinskog suda u velikoj Kladuši.

Na internet stranici velikokladuškog suda stoji „Rješenjem o dosudi broj 23 0 Ip 009722 06 Ip od 21.04.2016. godine nekretnina označena kao Prehrambena industrija vlasništvo Agrokomerca dosuđena je kupcu Razvojnoj banci F BiH na iznos 2.200.000,00 KM. Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću, navedeno rješenje je ukinuto, pa će sud u ponovnom postupku zakazati ponovno treće ročište za prodaju predmetne nekretnine, kada se steknu zakonski uslovi.“

Iz Vlade FBiH za sada nema nikakih reakcija na ovu odluku Kantonalnog suda u Bihaću.

Podsjećamo, na usmenoj prodaji dijela imovine Agrokomerca održanoj pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši krajem februara ove godine kao najbolji ponuđač pojavila se firma Nihad Imamović Ein Natural sa 12 miliona KM (šest miliona eura), drugi je bio Mustafa Gadžo sa 5,5 miliona KM (2,75 miliona eura), dok je Razvojna banka FBiH bila treća sa 2,2 miliona KM (1,1 miliona eura).

Dva-tri dana prije nego je trebao uplatiti novac Imamović je odustao “zbog telefonskih prijetnji”. Potom je bez obrazloženja odustao i Gadžo, te je na kraju Razvojna banka FBiH za samo 2,2 miliona KM (1,1 milion eura) kupila Agrokomerc.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je početkom aprila da su za Agrokomerc zainteresirana tri investitora, dva domaća i jedan strani, ali nije otkrio ko su potencijalni kupci nekadašnjeg prehrambenog giganta.

Bilo kako bilo, najvredniji dio Agrokomerca više nije u vlasništvu Razvojne banke FBiH, a novi vlasnik bi mogao biti poznat nakon trećeg ročišta za prodaju Prehrambene industrije.

/kladusa.net