Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona primio je danas, u Bihaću, predstavnike dvije turske kompanije koji su se zanimali za privredni potencijal ovog dijela BiH, mogućnosti i zakonske procedure za strana ulaganja.

Sa privrednicima je na ovom sastanku bio prisutan i Ergun Erkap, predstavnik udruženja koje okuplja građane Turske porijeklom iz Bosne i Hercegovine te nastoje, kroz različite projekte, povezivati BiH i Tursku.

Predstavnik turske kompanije „Ecose“ Zeynullah Hüda i predstavnik kompanije „ModaCity Insaat“ Ismet Erişmiş, u razgovoru sa premijerom Ružnićem iskazali su opredjeljenje za investicije u BiH, posebno za izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa a zanimali su ih i potencijali obnovljive energije u USK.

– Unsko-sanski kanton je u protekle dvije godine postigao da privuče ozbiljne investitore za proizvodnju čiste energije stvaranjem profesionalnog i efikasnog servisa za investitore, te već imamo odobrenu gradnju tri postrojenja a u završnim pripremama i dozvole za gradnju još tri solarne elektrane. Naša je vizija da USK osiguramo energetsku stabilnost, stvorimo privrednu pogodnost koju proizvodnja elekrične energije iz obnovljivih resursa donosi i u privredi i za građane, te da budemo pozitivan primjer eko razvoja tržišta obnovljivih izvora i doprinosa borbi protiv klimatskih promjena, prezentovao je mr. Ružnić.