Vlada USK održala press konferenciju: “Nema govora o nepravednoj podjeli budžetskih sredstava prema općinama i gradovima” (VIDEO)

rtvusk/vladausk.ba
-„Nezakonito trošenje sredstva“, odnosno sama sumnja u tako nešto, teška je optužba s posljednjeg kolegija načelnika koju je danas kategorično odbio premijer Rošić

Nakon  današnje sjednice Vlade, premijer Husein Rošić s nekoliko resornih ministara održao je pres konferenciju kako bi demnatirali navode s posljednjeg Kolegija načelnika o nepravednoj podjeli  budžetskih sredstava  prema općinama i gradovima.

„Nezakonito trošenje sredstva“, odnosno sama sumnja u tako nešto,  teška je  optužba  s posljednjeg kolegija načelnika  koju je danas kategorično odbio premijer Rošić. Zajedno s ministrima privrede, poljoprivrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša novinarima je prezentirao podatke o  5 miliona maraka koje su posljednjih  godinu i po mandata ove Vlade  plasirana lokalnim zajednicama po raznim osnovama. Premijer ističe da su motivi u prozivanju Vlade Kantona, pogotovo kad je u pitanju Cazin, spor oko Incela te  kredita za  novu kanalizacionu mrežu u ovom gradu.

Da se sporne  ekološke naknade zbog kojih su načelnici i prozvali Vladu  i dalje  raspodjeljuju prema općinama potvrđeno je danas kad je Vlada odobrila prijedlog utroška  300.000 maraka od kojih je 92.000 maraka za dva projekta otišlo u Grad  Cazin. Uz ovo, iz  resora Ministarstva poljoprivrede, gdje dosad nije bilo namjenskih sredstava,  planiraju  od iduće godine raspodijeliti značajan dio  prihoda baš u ove namjene za područje cijelog kantona.

Na primjedbe gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, reagirao je i ministar privrede Samir Sedić ocjenjujući ih tendencioznim. U  program  podrške izgradnje poduzetničke infrastrukture Ministarstvo privrede pozvalo je  sve lokalne zajednice  da se prijave, a izabrani su one sredine kojima je pomoć i bila najpotrebnija.

Na današnjoj  press konferenciji ministari i premijer USK odlučno su demnatirali sve ono što im čelnici lokalne vlasti stavljaju na teret  uz poziv da bi zapravo svi zajedno trebali biti usmjereni stvaranju boljih  uvjeta života bez obzira s kojeg nivoa vlasti dolaze.

(rtvusk.ba / vladausk.ba)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...