Iznos od 110.000 KM, za dva značajna projekta Ministarstva unutrašnjih poslova USK, dodijeljen je u pravom trenutku, rekao je Kljaljić.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je u Sarajevu s predstavnicima kantonalnih i lokalnih vlasti iz Unsko-sanskog kantona potpisao ugovore za sufinansiranje projekata iz ovog kantona. Naime, u okviru programa utroška sredstava iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima Federalno ministarstvo prostornog uređenja odobrilo je Unsko-sanskom kantonu sredstva za realizaciju devet projekta u ukupnom iznosu od 723.724,70 KM.

Ministar Martić je istakao da su podržani projekti iz Unsko-sanskog kantona obuhvatili sve oblasti, sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta, utopljavanje nekoliko javnih objekata i zaštitu nacionalnih spomenika.

Brojne poteškoće

– Kao i svaki kanton, tako se i ovaj susreće s brojnim poteškoćama u ovim izazovnim vremenima. Mi smo kao resorno ministarstvo prepoznali značaj za njih devet i izdvojili finansijska sredstva za njihovo sufinansiranje – rekao je ministar Martić i poželio uspjeh u realizaciji svih projekata.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potpisao je dva ugovora iz oblasti utopljavanje policijske zgrade Bosanska Krupa i unutrašnje uređenje zgrade veze radi uštede energije.

– Iznos od 110.000 KM, za dva značajna projekta Ministarstva unutrašnjih poslova USK, dodijeljen je u pravom trenutku i upotrijebit ćemo ga u dobre svrhe. Hvala što ste prepoznali naše projekte i što ste nas podržali – poručio je ministar Kljajić i zahvalio ministru Martiću na prijemu.

Projekt sanacije klizišta

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović potpisao je ugovor za projekt adaptacije i uređenja na Starom gradu Ključ, a pomoćnica gradonačelnika Bihaća Vildana Zulić za projekte sanacije klizišta u naselju Rekići i objekta građevinskog ureda u Bihaću.

Pomoćnik gradonačelnika Cazina Suad Rošić potpisao je tri ugovora za projekte „Program sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta u Cazinu“, „Utopljavanje OŠ Cazin 2“, te „Rekonstrukcija nacionalnog spomenika kuća Nurije Pozderca“, a stručni saradnik za dijasporu i mjesne zajednice Općine Nova Kladuša za projekt „Utopljavanje centralnog objekta tri srednje škole u Velikoj Kladuši“.

Podržani projekti iz Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Ključa finansirat će se iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

FOTO: Vlada FBIH, izvor: Avaz.ba