Psi lutalice napali stado ovaca u bihaćkom naselju Pokoj: “Godinama upozoravam na ovaj problem, ali niko od nadležnih ne reaguje!”

usn.ba

Osman Bašanović iz Pokoja doživo je jutros izuzetno stresnu situaciju kada je čopor gladnih pasa napao njegovo stado od četrdesetak ovaca. Bez obzira na to što su bili u ograđenom prostoru, koji je čuvao pas, više ovaca i jagnjadi je rastrgano dok velik broj ima teške ugrize. Žalosti činjenica što su ovakve situacije postale svakodnevica, a društvo ostaje pasivno na brigu i zaštitu i jednih i drugih životinja.

Mučan je bio današnji prizor rastrganih ovaca i jagnjadi na ograđenom posjedu Bašanovića. Vlasnik Osman kaže da je za napad saznao od prijatelja, koji je također izveo na ispašu svoje stado.

Na susjednoj parceli iza ograde bez imalo straha ležao je čopor pasa. Osman je odlučio stado otjerati kući , kako bi ozlijeđenim ovcama bila pružena veterinarska pomoć .

Napada je bilo i ranijih godina, ali Osman ih nije prijavljivao. Nadao se da će se problem napuštenih pasa riješiti.

Ogorčen je i direktor Veterinarske stanice Bihać, Zekerijah Alagić, koji nam je u telefonskom razgovoru kazao da godinama upozorava na ovaj problem, ali niko od nadležnih ne reaguje. Niti ko izdvaja novac za zbrinjavanje pasa lutalica, kaže, niti je zainteresiran za edukaciju stanovništva.

Po svemu sudeći problem ostaje onima,koji su prisiljeni baviti se stočarstvom da bi prehranili porodice.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...