Trinaesta tradicionalna vožnja Rotary vozom sa otvorenim kupeima bila je danas prava turistička atrakcija u Nacionalnom parku Una, javlja Anadolu Agency (AA).

Turističkim Rotary vozom provozalo se stotinjak turista iz desetak zemalja svijeta. Sa željezničke stanice u Bihaću putnici su se ukrcali u osam sati ujutro.

Nakon prolaska kroz Ripač, pasoše putnicima ovjerili su graničari BiH, dok su putnike kontrolisali i graničari Hrvatske u Loskunu.

Turistički voz kanjonom Une presijeca i granice na više mjesta pa se naizmjenično prolazi kroz Bosnu i hercegovinu, Hrvatsku, pa opet Bosnu i Hercegovinu. Najviše turista bilo je upravo iz Hrvatske koji su u dobrom raspoloženju slavili i utakmice “Vatrenih” na Evropskom prvenstvu, a današnji turistički voz bio im je uvertira za proslavu večerašnjeg meča.

Turisti su obišli Nacionalni park, najljepši evropski vodopad Štrbački buk na Uni, bili su ugoščeni i zabavljani tokom puta sa muzičkim orkestrom i bihaćkim komičarem Raifom Ferhatovićem koji je putovao odjeven kao Čarli Čaplin.

“Ovo je naša tradicija i svojevrsna proslava uspješne sezone u Nacionalnom parku Una, a zapravo ovo je direktno druženje osoblja Nacionalnog parka sa turistima i medijima koji naš NP promovišu”, istakao je Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Radnici Željeznica Federacije BiH su nam kazali da veoma cijene ideju turističkog voza, te se nadaju da će njegovom promocijom doći i do ponovne uspostave prekinutog saobraćaja Unskom prugom.

“Mi da imamo vikend linije za more, također bi bile pune”, kazao nam je kondukter.

Inače, pošto vozovi u Bihaću ne voze, željezničari iz Bihaća tokom sedmice rade u Zeničko-dobojskom kantonu.

Svrha turističkog Rotary voza Nacionalnog parka Una, je upravo da otvori komunikacije, privuče turiste iz cijelog svijeta i oživi kraj koji je ostao i bez željezničkog saobraćaja.

JP Nacionalni park Una iznajmio je voz od Željeznica Federacije BiH po cijeni od četiri hiljade konvertibilnih maraka, a putnici su kartu kupovali po cijeni od 80 konvertibilnih maraka.

Za sada se ova turistička atrakcija priređuje jednom godišnje.

/mojusk.ba