U ovoj godini u BiH planirano je izdavanje 1.360 radnih dozvola za strance od čega se 620 odnosi na novo zapošljavanje, a ostalo je produženje postojećih dozvola. Odluku o kvoti zapošljavanja stranih državljana u našoj zemlji pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BIH, a na osnovu zahtjeva poslodavaca. U USK u prošloj godini zaposlena su 73 stranca, uglavnom se radilo o pekarima i sportskim radnicima…

Mervlut Buyukozturk prije dvije godine došao je iz Turske u Bihać gdje je otvorio restoran s turskim specijalitetima. Iako je imao višegodišnje iskustvo kuhara u Turskoj i nekoliko evropskih zemalja, namjerava ostati i proširiti posao u Bihaću. Kako kaže, zavolio je Bosnu, njen narod, običaje i kulturu pa danas u Bihaću osim stalnih gostiju ima i mnogo prijatelja.

Deset godina radio je u Turskoj, u hotelu, a 16 godina u Njemačkoj, dvije u Rusiji i najzad, kako kaže, u Bihaću gdje će otvoriti još jedan restoran. Mevlut je jedan od 73 stranca koja su u prošloj godini dobili dozvolu za rad na području USK. Najviše radnih dozvola izdano je državljanima Srbije, Hrvatske, Turske, Sirije i Pakistana.

(rtvusk.ba)