Rang-lista svjetskih univerziteta: Univerzitet u Bihaću na dalekom 14023. mjestu

abc.ba
Na svjetskoj rang-listi visokoškolskih institucija Webometrics, objavljenoj prije nekoliko dana, Univerzitet u Bihaću zauzeo je 14023. mjesto.

Inače, većina univerziteta u BiH daleko su bolje pozicionirani u odnosu na Univerzitet u Bihaću. Poređenja radi, na novoj listi Webometricsa Univerzitet u Sarajevu je na 1999. mjestu, Univerzitet u Tuzli rangiran je na 3531. mjestu, Univerzitet u Zenici na 4178., Univerzitet u Mostaru zauzima 4289. mjesto, a ispred bihaćkog je i univerziteti u Banjoj Luci (4803).

Webometricsova rang-lista obuhvata više od 25.000 univerziteta svijeta. Kreira se dvaput godišnje, u januaru i julu, a temelji se na četiri kriterija: utjecaj – kvalitet sadržaja vrednuje se “virtuelnim referendumom” u kojem se broje sve vanjske poveznice koje visokoškolska ustanova prima od treće strane; prisutnost – mjeri ukupan broj web stanica prema podacima Googlea, bez datoteka PDF; otvorenost – mjeri broj te dostupnost datoteka objavljenih na web stranicama, prema podacima Googlea; izvrsnost – zastupljenost u prvih 10 posto najviše citiranih radova po području prema podacima Scimago instituta.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...