Ekskluzivno objavljujemo reagovanje savjetnika gradonačelnika Bihaća dr. Smaila Toromanovića na izjave dr. Romana Jurića objavljene dana 11/06/2016. godine na portalu Novi.ba

Iako je upozoren u više navrata “samoproglašeni prvi i jedini Hrvat” u Gradu Bihaću kako sebe često naziva, dr. Roman Jurić nastavlja sa politiziranjem Gradskog vijeća iznošenjem neistina i omalovažavanjem svetog bošnjačkog i islamskog praznika Ramazana.

Morao bi i trebao bi da zna dr. Roman Jurić da je mjesec Ramazan mjesec mira, ljubavi, poštovanja, solidarnosti, iskrenosti, oprosta i suživota, te ne bi bilo uputno da se u toku svetog mjeseca održavaju sjednice Gradskog vijeća koje bi zbog izborne godine, obilovale mnogobrojnim replikama, optužbama, prepirkama, galamom i slično. Zaboravio je dr Roman Jurić da se sjednice Gradskog vijeća nisu održavale ni u vrijeme Uskrsa ili Vaskrsa ili Božića.

Program rada Gradskog vijeća koji se u posljednje tri godine rada aktualne vlasti maksimalno realizira, neće biti upitan niti u 2016. godini, jer se umjesto jedne, u narednom mjesecu mogu organizirati dvije ili više sjednica, ovisno o raspoloživosti materijala koji se upućuju na Gradsko vijeće i iste će, naravno, što je njegov isključivi interes biti plaćene. Do koje apsurdnosti dr. Roman Jurić ide na račun Bošnjaka govori i činjenica da je zadnja sjednica Kolegija organizovana dana 27. maja 2016. godine u petak u 13.00 sati, iako je njemu trebalo biti poznato da se u to vrijeme prakticira Džuma namaz. Bošnjaci ovoga Grada to nikako ne zaslužaju.

Nije mi jasno kao čovjeku, kao vjerniku, humanisti, privrednom i naučnom radniku, kako je moguće da se čovjek koji je dobio od aktualne vlasti Grada Bihaća sve što je tražio, tako brzo promjeni i postane mrzitelj svega što radi gradonačelnik Grada Bihaća mr. sci. Emdžad Galijašević. A kako Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom mr. sci. Emdžadom Galijaševićem radi javno, istinito i transparentno, pokazuju slijedeće brojne nagrade: najnačelnik u BiH za 2014. godinu; najsportska lokalna zajednica u BiH; najmenadžer u BiH za 2016. godinu; Uvrštavanje Grada Bihaća među TOP 10 najboljih destinacija u BiH za ulaganja u 2016. godini i dobivanje BFC certifikata, kao prvom gradu u BiH za povoljno poslovno okruženje.

Nakon ovoga ne možemo a da dr. Romanu Juriću ne postavimo slijedeća pitanja: odgovorite građanima ovog Grada, a posebno građanima Vaše nacionalnosti dr. Juriću za koje građane ste insistirali da dobiju plastenike? Odgovorite građanima ovoga Grada zašto ste podijelili hrvatske braniteljske udruge, te zašto ste kod Gradonačelnika insistirali da pomoć dobivaju samo branitelji članovi Udruge HVIDRA? Odgovorite građanima ovoga Grada, osobito građanima Vaše nacionalnosti, zašto ste insistirali kod Gradske uprave da samo 11 članova braniteljske udruge HVIDRA dobije po 5 metara kubnih ogrijevnog drveta i nitko drugi ?

Pojasnite dr. Juriću građanima ovoga Grada kako Vam sad nije dobar dvojac Galijašević – Toromanović kada ste od iste vlasti do sada dobili paušala u neto iznosu od 33.550,41 KM ? Pojasnite građanima ovog prelijepog Grada, kako to da su Vas izbacili iz HDZ BiH, pa ste otišli u HDZ 1990 BiH i tu neslavno završili, nakon toga formirali tzv. Hrvatski bihaćku stranku u koju nitko ne pristupa, pa sada na sjednici Gradskog vijeća najavljujete spajanje HDZ 1990 i tzv. Hrvatske bihaćke stranke, do čega naravno nikada nije došlo jer se o Vašem istupu oglasio predsjednik HDZ 1990 Grada Bihaća gospodin Mladen Šantić da bi ubrzo poslije toga, kada Vas neće niti jedna hrvatska stranka, “prešli” u „nezavisne kandidate“.

Odgovorite i navedite građanima ovoga Grada imena ljudi na kojima ste insistirali kod gradonačelnika mr.sci. Emdžada Galijaševića da se uposle u Gradsku upravu radi zadovoljavanja “hrvatskog interesa” u Gradu Bihaću? Odgovorite građanima ovoga Grada gdje je novac koji ste dobili kao negdašnji predsjednik HDZ 1990 od gradske vlasti u iznosu od 6189,50 KM. O moralnosti dr. Jurića govori i činjenica da je u svojem prvom braku imao sina kojeg je ostavio u Splitu i tek u njegovoj 21. godini “odlučio” da prihvati istu činjenicu. Kakav to čovjek može biti da se “odrekne” svojeg djeteta i da građanima ovoga Grada govori o etičnosti, moralnosti i dušebrižništvu, a da svojim primjerom pokazuje totalnu suprotnost?

Odgovorite građanima dr. Juriću, što ste i koliko novčanih sredstava dovukli u Grad sa viših nivoa vlasti, jer ste kao predstavnik HDZ BiH, kasnije HDZ 1990, HNS imali komunikaciju sa ministrima iz ovih političkih stranaka, a koji su bili na pozicijama u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH? Čini nam se dr. Juriću, NIŠTA, i to građani Grada Bihaća moraju znati. Pojasnite građanima Grada Bihaća, ako je sve bilo po zakonu, kako to da u Vašem ranijem mandatu niste uspjeli riješiti stan za Vašu punicu, a onda dolaskom nove vlasti, koju osporavate, to uspijete riješiti?

Cijenimo Vas kao doktora i tu se svakako najbolje snalazite ali kao političar mislimo da ste pogriješili i krenuli u pogrešnom smjeru. Vi ste predsjednik Gradskog vijeća zahvaljujući glasovima članova SDA i obećanja gradonačelnika Galijaševića da će te biti predsjedavajući Gradskog vijeća još prije zadnjih lokalnih izbora. To je samo još jedan znak ispunjenja obećanja aktualne vlasti prema Vama i Vi to ne želiti cijeniti. Uostalom i činjenica da danas sa Vama ne komuniciraju i predstavnici obje najznačajnije političke stranke HDZ BiH gospodin Franjo Jurić, HDZ 1990 gospodin Mladen Šantić, direktor Katoličkog školskog centra don Slavo Grgić, biskup Franjo Komarica i drugi, govori o Vašoj nerazboritosti i pogrešnoj “politici” koju vodite.

Shvatam i činjenicu da Vam sadašnja vlast Grada Bihaća ne odgovara jer niže velike uspjehe, poput dovođenja što javnih što privatnih investicija u visini od 180.657.356 KM (Stotinu osamdeset miliona 657 hiljada, 356 KM), ulaganje budžetskih sredstava Grada Bihaća u različite infrastrukturne projekte u svih 35 mjesnih zajednica u visini od 43.687.324, 68 KM (Četrdeset tri milijuna, 687 hiljada, 324 KM), primjetnog smanjenja broja nezaposlenih lica, uspješnog finansiranja prevoza 1.468 đaka srednjoškolaca u visini od 736.245,14 KM (Sedam stotina trideset i šest i dvije stotine četrdeset i pet hiljada), o čemu govore i brojna priznanja i pohvale koje Vi namjerno “prešućujete” jer ste očigledno zavidni i ljubomorni.

Sretan sam i ponosan što sam jedan od najbljižih suradnika gradonačelnika Galijaševića, gradonačelnika svih građana Grada Bihaća, iznimno vrijednog, sposobnog menadžera, velikog humaniste iskrenog prijatelja, čovjeka koji je otvorio i demokratizirao ovaj grad i kakvog ovaj grad apsolutno zaslužuje da ima i u narednom periodu. Ja sam Bišćanin, Cazinjanin, Krupljanin itd., ja sam Bosanac i Hercegovac i za razliku od Vas, gospodine dr. Juriću ja nemam rezervnu domovinu. Kako je moguće da su Vam Cazinjani, Bužimljani i drugi dobri kada od istih naplaćujete liječničke usluge u privatnim klinikama gdje radite, a iste liječničke usluge “ne možete” raditi u Kantonalnoj bolnici Bihać.

Živim i radim u Bihaću već 16 godina i na tu činjenicu sam osobito ponosan. Moji roditelji žive u Cazinu i kao brižan sin, logično je da ih posjećujem. Ponosan sam i na činjenicu da je moja majka iz Gate (sestra ratnog brigadira Felić Bejde), moje tetke su iz Čavkića i Bakšaiša, supruga mojeg brata je iz Kulen Vakufa. Dr. Juriću, moja amidžinca (stričevka) je iz Hatinca – supruga poginulog borca 5. korpusa A RBIH Žapčević Juse i to s tugom i sjetom naglašavam.

Nisam i nikada neću biti nacionalista jer nisam tako odgojen, neću vrijeđati čovjeka zbog činjenice da je on iz ovoga ili onoga mjesta. Ljude dijelim samo na one koji znaju ili ne znaju raditi, koji su kreativni i nekreativni, koji na prvo mjesto stavljaju općedruštveni interes, a ne lični, i koji govore istinu a ne laž. Kada spominjente moje porijeklo i moje mjesto rođenja onda se upitajte da li su se građani Londona, koji je isključivo katolički grad, vodili Vašom činjenicom gdje rođen novi gradonačelnik Londona, a on je, Vama na znanje, Musliman iz Pakistana.

Gospodine Juriću, za razliku od Vas, ja sam jedan od ratnih komandanata 5. korpusa A RBIH, ranjen na Grmuško-srbljanskom platou braneći ovaj Grad i Kanton. Rat sam završio kao nadkapetan sa brojnim pohvalama i priznanjima, uključujući i dodijeljeni Sat sa posvetom armijskog generala Rasima Delića.

Građani ovog ponosnog Grada, Grada heroja moraju znati da ste Vi u isto vrijeme, dana 03. novembra 1993. godine imenovani za člana, a kasnije i Predsjednika Povjerenstva Hrvatske demokratske zajednice Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“. Građani ovog časnog Grada moraju znati da ste Vi u samoproglašenoj Vladi tzv. AP „Zapadna Bosna“ bili predloženi za ministra zdravstva. Kako Vas nije stid i sramota da danas, građanima ovog Grada heroja, nakon gore navedenog, gledate u oči i nipodaštavate njihov najsvetiji praznik – Mjesec Ramazan, pod izlikom da se “moraju održavati sjednice Gradskog vijeća”.

Gospodine Juriću u 5. korpusu A RBiH poginulo je 4.441 borac od čega je samo prema tzv. AP „Zapadna Bosna“ poginulo 1.350 boraca 5. korpusa A RBiH. Zamislite kako je majkama, očevima, braćama i sestrama poginulih pripadnika 5. korpusa koji su izgubili život prema samoproglašenoj “tvorevini” AP „ZB“, zamislite njihov jutarnji plač svaki dan, zamislite mezarja i groblja poginulih koje ste Vi omalovažavali pristupajući “tvorevini” tzv. AP „ZB“.

Nažalost, a to građani ovoga Grada zaslužuju, niste još nikada javno iskazali svoje duboko izvinjenje porodicima naših najsvetijih sinova koji su dali svoj život za državu Bosni i Hercegovinu koju ste Vi bezosjećajno izdali. Vjerujem da će građani ovoga Grada na predstojećim lokalnim izborima znati cijeniti Vašu nemoralnost i izdajstvo, neetičnost i ljubomoru, te da će Vas kao nezavisnog kandidata znati kazniti. Gradska uprava Bihaća i ja lično nemamo protiv Vas ništa ali smatramo da građani ovoga Grada moraju znati istinu o svima nama koji obnašamo javne funkcije.