Kroz kratak razgovor sa čelnim čovjekom Šahovskog kluba “Bihać” Edhemom Durakovićem osvrnuli smo se na organizaciju, strukturu, velike uspjehe ŠK “Bihać”. Dotakli smo se i toga kako je ŠK “Bihać” uvijek inicijator domaćinstava državnih i regionalnih prvenstava što je stvar od velike važnosti za grad Bihać.

ŠK „Bihać“ tokom 2016. godine radi na bogatim aktivnostima razvoja i organizacije značajnih šahovskih manifestacija u gradu Bihaću, na aktivan način obilježava 60 godina od osnivanja i početka rada, programskim radom i aktivnostima jeste i najbolji način obilježavanja rođendana jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Bihaću.

“ŠK „Bihać“, bivše „Bratstvo“, najbolje rezultate postiže upravo u novijoj historiji BiH, zadnjih 20 godina ušao je u historiju kao jedan od najuspješnijih šahovskih kolektiva u BiH i šire. Važno je istaći osvajanje Federalnih prvenstava, prvenstava BiH u muškoj i ženskoj ekipnoj konkurenciji, ali i osvajanje prvih mjesta u kadetskom i juniorskom uzrastu, osvajanje prvog mjesta i u seniorskoj i ženskoj konkurenciji. Zapažene uspjehe smo postizali i na međunarodnim nasutpima u pojedinačnoj konkurenciji ali i u tri navrata učesnici Kupa evropskih šampiona.” – ističe Duraković za ABC.ba.

Vrijedni uspjesi rezultat su velikog rada entuzijasta u klubu, a prije svega čelnog čovjeka kluba gosp. Ede Durakovića koji uspješno vodi ovo Udruženje od 1995. godine. Dolazak u klub stručnog i kvalitetnog kadra, uspješne saradnje i angažovanjem šahovskih veličina kao Velemajstora: Kožula, Kurajice, Dizdarevića, Sokolova, Borića, Tukmakova, Riblija, Hulaka i mnogih drugih iskusnih majstora šaha,učinio je ovaj kolektiv zdravim i stabilnim.

“Osposobljavanjem spostvenog kadra, rada sa podmladkom, dovođenjem prvenstava i turnira u Bihać. Tim turnirima ostvareni su višestruki ciljevi, kao što su zarada grada i kluba, ušteda spostvenih sredstava učešćem na prvenstvu, popularizaciji šaha u svom gradu, prezentiranjem lokalnog turizma ali i podizanja sporta na viši nivo i samog šaha na viši kvalitet u široj i užoj javnosti. Kao domaćini i organizatori prvenstva i turnira pojačavamo šansu za pružanje marketing usluga a time i spostveim radom ostvarujemo dobit. Sa ponosom ističem, da smo pored ove 15. premijer lige bili domaćini Liga federacije 4 puta, Kupa BiH 2 puta. Kadetsko/juniorskog prvenstva 13 puta, pojedinačnog seniorskog prvenstva 2 puta i evo sad drugi puta domaćioni Premijer lige u obe konkurencije.” – rekao je Duraković.

Struktura i brojčanost udruženja ŠK „Bihać“ je veoma raznolika. U svom sastavu ovaj kolektiv ima kadete i juniore (u obe konkurencije seniori – seniorke), pored toga aktivan rad rekreativaca, starosna dob članova je od 7-77 godina, rad se odvija pored pojedinačnog i po sekcijama, školama i ljetnim školama šaha za mlade. Klub u svom sastavu ima 80 članova različitog spola i uzrasta. Njihov pravac djelovanja, masovnost kod mladih, kvalitet i stručni rad sa istima.

Klub je više puta proglašen ekipom godine u Bihaću ali i u USK, dobitnik je povelje grada Bihaća. Ističu da su slabosti u radu: manji broj entuizijasta, nedostatak kvalitetne opreme za rad i gorući problem zvan prostorije kluba za rad.

“ŠK „Bihać“ svaki put kao domaćin bio je nenadmašan organizator i domaćin za pamćenje. Planovi kluba u narednom periodusu sljedeći: Iznalaženje rješenja za osiguravanje prostora za rad, nabaviti kvalitetnu opremu, izdati monografiju „60 godina ŠK „Bihać““, održati do kraja 2016. jedan OPEN turnir i to u Kulen-vakufu. Zašto se baš forsira Kulen-Vakuf, iz razloga općeg ambijenta koji je miran i stvoren upravo za šah, iz ekonomske povoljnosti, mogućnosti prezentacije i popularizacije turizma tj. Našeg NP“Una“, zbog zdravog zrakai prirodne vode, domaće hrane, na kraju velikog gostoprimstva mještana.

Nakon svega kad bi birao opet bi izabrao šah kao sporednu aktivnost, moja najveća ljubav je šah i u njemu postizanje najboljih rezultata. Do sada sam imao puno razmijevanje od Bišćana (fizičkih i pranih lica) ali najviše od gradske uprave Bihaća, koja je nažalost u zadnje vrijeme zakazala.” zaključio je Duraković.

/ABC.ba