Zavod zdravstvenog osiguranja je danas raskinuo ugovor sa tri apoteke zbog zloupotrebe recepata u Unsko-sanskom kantonu.

Vlasnica apoteke „Europharm“ Aida Alagić protestuje ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. (Foto: Krajina.ba)

Apoteke „Europharm” iz Bihaća i „Krupafarm“ iz Bosanske Krupe te Zdravstvena ustanova “Apoteka Sanski Most” od danas ne mogu poslovati sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK).

Zavod je raskinuo ugovore sa ovim apotekama zbog nepravilnog rada sa receptima, potvrdio je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) direktor Zavoda Almin Handanagić.

„U ugovoru stoji da Zavod ima pravo da vrši kontrolu kako u domovima zdravlja tako i u apotekama, i ako nađe određena odstupanja koja su u ugovorima definisana za jednosmjerno raskidanje ugovora, Zavod ima pravo da raskine ugovor”, kazao je Handanagić.

Ova odluka je donesena nakon provedene kontrole u prošloj godini. Naime, Zavod je tada formirao dvije komisije – jedna je kontrolisala propisivanja i izdavanja lijekova u Domu zdravlja Bihać, a druga je vršila kontrolu ispostavljenih faktura i recepata od ugovornih apoteka.

Kontrola je pokazala da su pojedini ljekari pisali lažne recepte a apoteke prepravljale recepte dopisivanjem veće količine lijeka te ih fakturisale Zavodu.

Također, prošle sedmice Zavod je doktorima Doma zdravlja Bihać Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću i Hajrudinu Omeroviću te doktorici Doma zdravlja Velika Kladuša Refiki Purić-Sarajlija oduzeo ovlaštenja za propisivanje lijekova sa esencijalne liste zbog zloupotrebe recepata.

Navedene apoteke i ljekari su sankcionisani nakon što je CIN krajem prošle godine objavio priču „Recept za korupciju“, u kojoj je pokazao da pojedini ljekari i apotekari preko lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac iz Zavoda USK-a.

Vlasnica apoteka „Europharm“ Aida Alagić je danas započela mirni protest ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, držeći transparent na kojem piše “Kome smetaju apoteke Europharm?”.

Danas se nije javljala na pozive a ranije je novinarima CIN-a rekla da ne priznaje nalaze Komisije, jer ugovor između Zavoda i ovih apoteka ne predviđa takvu kontrolu.

Tevhida Musić, vlasnica apoteke “Krupafarm” i Indira Kovačević, direktorica ZU “Apoteka Sanski Most” nisu htjele komentarisati novinarima CIN-a odluku Zavoda.

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) / cazin.NET