Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba

U Sarajevu je danas, na Međunarodni dan žena svečano otvorena spomen-ploča mladim doktoricama Azri Spahić i Almi Suljić koje su poginule u nesreći na Marijin Dvoru prošle godine.

Spomen-ploča se nalazi na zidu u ulici u kojoj se dogodila nesreća koju je skrivio Armin Berberović.

“Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju…”, uklesano je na spomen ploči koju je podigao Grad Sarajevo.

Otvaranju spomen-ploče prisustvovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je zajedno sa porodicama, prijateljima i kolegama preminulih doktorica položila cvijeće i odala počast nedužno stradalim djevojkama.

“Otvaramo spomen-ploču za dvije mlade doktorice koje su svoj život posvetile humanizmu i liječenju drugih ljudi ubijene su na najgori mogući način. Do danas su mogle izliječiti još hiljade života, mogle biti majke. Sinoć smo u Sarajevu imali sličnu situaciju gdje bismo pored polaganja cvijeća mogli polagati cvijeće za još jednu žrtvu”, kazala je Benjamina Karić.

Majka Alme Suljić, Adela Suljić, se zahvalila svima što su došli da daju podršku.

“Ovo nije spomen-ploča za njih, već za sve učesnike u saobraćaju da bude opomena. Mi ovu tugu proživljavamo svaki dan. Ova spomen-ploča treba biti podsjetnik svim građanima da budemo svjesni problema u društvu, da budemo svjesni ozbiljnosti svih nas učesnika u saobraćaju”, kazala je majka Alme Suljić.

Zahvalila se svima, zahvalila se Semiru Krnjiću koji je napisao stih uklesan na spomen-ploči.

“Našu bol i tugu ništa ne može umanjiti, pa ni ova spomen-ploča. Znači nam samo. Toliko koliko može poslužiti kao opomena za sve ostale. Beskrajno hvala svim učesnicima i građanima Sarajeva. Ogromnu podršku imamo”, dodala je Adela Suljić.

Odgovorila je na pitanje novinara o slučaju…

“Ja ne pratim šta se dešava i užasava me da ništa se nije pomaklo u ovom slučaju. Borite se vi, novinari, jer imate puno više snage i utjecaja nego što mislite. Zakon je nula, kazne su nula. Vozač može imati puno izdanih prekršaja bez vozačke dozvole, užasnuta sam državnim sistemom u pogledu saobraćaja”, dodala je majka Adela Suljić.

Podsjetimo, do nesreće u Sarajevu je došlo 26. maja 2023. godine. Te noći Armin Berberović je udario Azru Spahić i Almu Suljić na pješačkom prijelazu upravljajući vozilom u alkoholiranom stanju i bez vozačke dozvole.

Azra je preminula na mjestu, dok je Alma dobila teške povrede od kojih je preminula nekoliko dana nakon nesreće.

(radiosarajevo.ba)