Nakon što su prije više od mjesec pokrenuti pregovori o rekonstrukciji vlasti u Unsko-sanskom kantonu i pridruživanje trećeg partnera SBB-a aktuelnoj koaliciji SDA i A SDA, ulazak SBB-a u vladu USK je praktično pitanje dana.

– Dogovorom je usaglašeno, a u narednim danima bi trebalo biti i zvanično potpisano, da SBB dobija dva ministarstva u novoj formaciji Vlade USK. Radi se o Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvu zdravstva. U narednim danima aneksima sporazuma definirat ćemo i ostalu raspodjelu vlasti, a SBB-u pripada 20 posto u tim odnosima. Ubrzo bi trebao biti određen i datum održavanja sjednice Skupštine USK, kako bi se rekonstrukcija vlasti i službeno verifikovala, kazao je za “Avazov“ portal šef pregovaračkog tima SBB-a Sead Jusić.

I Amir Avdić, član pregovaračkog tima SDA, za medije je potvrdio da su dogovorena dva ministarstva i da je cilj da se proširi parlamentarna većina i stabilizira politička situacija u Kantonu.

Svoje pozicije SBB-ovim kadrovima ustupit će ministar zdravstva USK Ibrahim Kajtazović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Dragan Polimanac.