Optuženi su aktualni v.d. direktora Zavoda Anando Bakal, kao i njegovi prethodnici Mesud Mešić, Ramo Sulić i Edin Ferizović.

Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni i uposlenici sektora finansija, blagajnica, kao i šefovi pojedinih službi Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Senada Smajić i Elvedina Nadarević.

Pored njih, na optuženičkoj klupi našao se i kantonalni inspektor rada iz Bihaća Amenar Muratagić, za kojeg postoje dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio bilo šta poduzeti, iz razloga što je bio u dobrim relacijama s direktorom službe.

Oni se sumnjiče za tešku korupciju,odnosno za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, kao i za krivotvorenje službenih isprava, čime su Službu za zapošljavanje USK oštetili za najmanje 50 hiljada KM.

Na teret im se stavlja da su od 2009. do 2012. godine počinili niz zloupotrebe položaja, kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu Službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu sa pojednicima kojima su se isplaćivale plate, a nisu radili, te niz drugih kriminalnih djela.

Kako je za Faktor neposredno nakon hapšenja osumnjičenih kazao tužilac Adnan Tulić, koji vodi ovaj predmet, osumnjičeni su “krivotvorili sve moguće”, od federalnih službenih isprava, pa do internih kantonalnih.

– Na taj način su kriminalnim radnjama oštetili Službu za više od 50.000 KM – istaknuo je Tulić.

Akcija “Registrator” provedena je u januaru ove godine, kada su pripadnici MUP-a USK upali u prostorije Službe za zapošljavanje USK, koje su pretresli, te pohapsili osumnjičene.