Skupština Unsko – sanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici, dva zakona iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova. Riječ je Zakonu o javnim priredbama i Zakonu o slobodi mirnog okupljanja čije je usvajanje, kako je rečeno, na listi od 14 uvjeta za pristup naše države Evropskoj uniji.

Koliko je važno opredjeljenje vlasti da usvoji ove zakone, govori činjenica da su današnjoj sjednici prisustvovali predstavnici OHR-a, Misije OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH. Osim toga, zastupnici su imenovali predsjedavajuće, njihove zamjenike i članove radnih tijela te usvojili program rada Skupštine za ovu godinu.

Zakon o javnim priredbama i Zakon o slobodi mirnog okupljanja izrađeni su u skladu sa međunarodnim i standardima Evropske unije i poštuje temeljne ljudske slobode i prava, istaknuto je u obrazloženju predlagača ovih zakona, MUP-a USK. Zakon o slobodi mirnog okupljanja sada tretira spontano i suprotno okupljanje kao način slobode izražavanja što će, ukoliko se desi istovremeno, biti veliki sigurnosni izazov za policiju. Kazne su značajno manje jer, kako stoji u Zakonu, one ne smiju biti odvraćajuće za organizatore.

Zakon o javnim priredbama tretira okupljanja zabavnog, kulturnog, vjerskog ili sportskog tipa koji za cilj imaju stvaranje prihoda. Predstavnici međunarodnih tijela, koji su pratili izradu ovih zakona, pozdravili su istovremeno usvajanje oba zakona. Zastupnici su, bez rasprave, usvojili Informaciju o realizaciji programa rada Skupštine za prošlu te Program rada za ovu godinu. Prema riječima predsjedavajućeg Zikrije Durakovića, politička neslaganja u prošloj godini su se odrazila na rad ovog tijela pa o brojnim važnim zakonima i odlukama se nije raspravljalo.

Usvajanje tako, pored ostalog, čekaju Zakon o informisanju, visokom obrazovanju, Univerzitetu, javnim priznanjima, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, zatim zakon o koncesijama, šumama, prevenciji i suzbijanju korupcije, te Strategija prema mladima. U planu je održavanje dviju tematskih sjednica – o zdravstvu, sigurnosti građana i zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

(rtvusk.ba)