Danas su zasjedale dvije skupštinske komisije Zakonodavno-pravna i Komisija za borbu protiv korupcije. Razmatrani su materijali koji će se naći pred poslanicima na narednoj sjednici Skupštine zakazanoj za ponedjeljak.

Članovi Zakonodavno-pravne komisije iznijeli su danas niz primjedbi na dnevni red narednog skupštinskog zasjedanja.

Prve tri tačke koje se odnose na izvještaj Komisije Ministarstva obrazovanja o provedenom nadzoru na Univerzitetu u Bihaću, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Univerzitetu, te Nacrt zakona o studentskom standardu, skinute su sa dvevnog reda zbog pogrešne procedure podnošenja materijala.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu i poreza na naslijeđe i poklon, prema mišljenju članova Komisije, treba dopuniti nedostajućim pozitivnimm zakonskim propisima.

Nekoliko tačaka nije dobilo podršku Komisije zbog neusklađenosti sa odlukom o metodologiji i rokovima.

Komisija za borbu protiv korupcije najviše se bavila izvještajem Komisije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o provedenom nadzoru na Univerzitetu. Konstatovano je da se informacija treba dopuniti podacima o konkretnim nezakonitostima i odgovornim osobama, te da se proslijedi komisiji i nadležnim institucijama.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adis Muharemović je kazao da je resorno ministarstvo, uočavajući probleme na Univerzitetu, predložilo set mjera kako bi se stanje popravilo.

/rtvusk.ba