Nevjerojatna snimka pokazuje kako kitovi ubojice love velike bijele morske pse u Južnoj Africi.

Tim znanstvenika upotrijebio je helikopter i dron kako bi snimio prvu snimku orki iz zraka kako love i ubijaju velike bijele morske pse. Dana 16. svibnja 2022., s visine u zaljevu Mossel snimljen je jednosatni pohod jata orki.

Iako morski biolozi već dugo znaju da kitovi ubojice mogu napasti velike bijele psine, to nikada prije nije bilo uhvaćeno kamerom na ovakav način. Snimka je predana kao dio rada objavljenog u časopisu Ecology američkog Ekološkog društva u listopadu, nudeći novi uvid u sukobe između dva glavna morska predatora.

Nevjerojatna snimka

“Ovakvo ponašanje nikada prije nije bilo detaljno uočeno, a sigurno nikad iz zraka”, rekla je glavna autorica Alison Towner, viša znanstvenica za morske pse na Marine Dynamics Academy u Gansbaaiju, Južnoafrička Republika.

Samo dva kita ubojice u Južnoafričkoj Republici dosad su povezana s lovom na velike bijele psine, a samo je jedan od njih uočen na snimci, zajedno s još četiri kita ubojice. Kao takvo, autori vjeruju da se ponašanje može širiti.

U dva navrata, orke su se približile morskim psima blizu i polako, a umjesto da pobjegnu, morski pas je ostao blizu orke, držeći je na vidiku – uobičajena strategija koju tuljani i kornjače koriste da izbjegnu morske pse.

Zanimljiv način lova

Dakle, možda morski psi kopiraju ponašanje onih koje love, budući da su dovedeni u neobičan položaj da budu lovina? Međutim, orke su društvene i love u skupinama, pa istraživači vjeruju da u ovoj situaciji možda neće biti tako učinkovito ono što su napravili morski psi.

“Kitovi ubojice vrlo su inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih nevjerojatno učinkovitim predatorima”, rekao je stručnjak za morske sisavce i koautor studije dr. Simon Elwen, direktor Sea Searcha i znanstveni suradnik na Sveučilištu Stellenbosch.

Studija je potvrdila da je jedan zloglasni kit ubojica – lokalno poznat kao Starboard – bio dio mahune i pojeo nešto za što se sumnjalo da je veliki komad jetre morskog psa na površini oceana. Snimka je otkrila i kako je drugi kit ubojica ugrizao bijelog morskog psa u predjelu jetre.

Nevjerojatan detalj

“Prvi put sam vidio Starboard 2015. kada su on i njegov bliski suradnik Port bili povezani s ubijanjem sedam morskih pasa škrga u False Bayu”, rekao je David Hurwitz, brodski operater za promatranje kitova iz Simon’s Town Boat Company.

“Vidjeli smo kako su ubili brončanog kitolovca [bakrenog morskog psa] 2019. – ali ovo novo opažanje zapravo je nešto drugo.” Nova studija također je analizirala podatke istraživanja bespilotnih letjelica i ronilačkih čamaca u kavezu prije i nakon ovih događaja grabežljivosti.

Bijeli morski psi viđeni su svakog dana istraživanja tjednima prije događaja, a višestruki morski psi viđeni su na dan napada. Međutim, samo je jedan bijeli morski pas viđen u 45 dana nakon napada orka, što potvrđuje reakciju morskih pasa.

(klik.hr)