Ove godine će nas komarci doslovno izluđivati (već su počeli) i svaki savjet kako se boriti protiv ovih letećih napasnika dobro dođe.

Po prodavnicama postoje razna sredstva protiv komaraca, ali zašto plaćati skupe proizvode kad možete sami kod kuće napraviti nešto efikasno.

Na Internetu je popularna zamka za komarce na bazi šećera i kvasca.

Za izradu ove zamke potrebno vam je: jedna prazna platična flaša od 2 litre, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram svježeg kvasca (u videu koji slijedi koristi se onaj u prahu).

Boci isjecite gornji dio u vidu lijevka, kako bi od donjeg dijela ostala duboka posuda. Lijevak sačuvajte za kasnije. Donji deo boce oblijepite nečim crnim (crno privlači komarce). Zatim ugrijte vodu i u nju umješajte smeđi šećer da se rastopi. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite lijevak koji vam je ostao od od gornjeg dijela boce, ali da lijevak ne dodiruje tečnost.Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska. Ili se zalijepe za stranice boce zbog šećera u vodi ili se jednostavno izmore pokušavajući naći izlaz. Ova klopka može djelovati 2 nedelje, zatim treba da promijeniti tečnost.

Komarce, takođe, možete otjerati poptuno prirodnim preparatom koji nije štetan po zdravlje. Potrebno vam je pola litra alkohola, 100 grama karanfila i 100 mililitra ulja koje može biti bademovo, lavandino, pa čak i neutralno dečije ulje.

Priprema: Potopljene karanfile ostavite u alkoholu četiri dana, promješajte ujutro i uveče. Nakon četiri dana dodajte ulje i dobro promućkajte. Nekoliko kapi stavite na ruke i noge, umasirajte u kožu i gledajte kako vas komarci zaobilaze u širokom luku.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sljedeća eterična ulja: ulje citrusnog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), ulje cimeta, ricinusovo ulje, ulje lavande, ulje ruzmarina, ulje limunske trave, ulje karanfila…

Promješajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovno ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od komaraca.

Osim proslavljene lavande (Lavandula officinalis), u borbi protiv komaraca dobro će vam poslužiti i: ruzmarin – sjajno sredstvo za odbijanje komaraca, u stvari, ona je vjekovima imala upravo tu namenu; kadife – naše bake su sadile kadife da bi sa susednih biljaka rasterivale biljne vaši. Ni komarcima se ništa bolje ne dopada njihov miris; citronela i geranium – ove dvije biljke su najpoznatije u borbi protiv komaraca; matičnjak – jedna od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska; ageratum – sadrži kumarin, sastojak čiji miris komarci ne podnose; mačja trava – jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca.

Svim nabrojanim biljkama potrebno je prvo zgnječiti list da bi ispustio aromu, u suprotnom ih komarci neće registrovati. Ruzmarin i mačju travu, možete da utrljate i na kožu i na odjeću da biste pojačali dejstvo. Zato, sljedeći put kada budete razmišljali o izboru biljaka koje ćete posaditi, razmislite i o ovima koje će biti više od prostog ukrasa u bašti.