Piše: Biscani.net

Prošlog mjeseca, Hrvatsko društvo djelatnika hitne medicine organiziralo je 26. Kongres sa međunarodnim sudjelovanjem u Zadru, okupivši preko 200 stručnjaka iz područja urgentne medicine te više od 50 radova.

Među sudionicima našli su se i specijalizanti urgentne medicine iz Bihaća, dr. med. Amel Mizić i dr. med. Faruk Ajdinović, koji su predstavili važnu retrospektivnu studiju pod nazivom “Akutni koronarni sindrom u malim bolnicama – iskustva bolnice u Bihaću.”

U izradi studije sudjelovali su i dr. med. Irma Arifović, specijalistica urgentne medicine, dr. med. Dženisa Selimović i dr. med. Sajda Kudalić. Studija je pratila desetogodišnju incidencu, spolnu i dobnu strukturu pacijenata s akutnim koronarnim sindromom, a dobiveni rezultati predstavljaju važan doprinos smjernicama za planiranje preventivnih i terapijskih mjera za ovu skupinu pacijenata.

Sudjelovanje na ovom uglednom međunarodnom skupu, kao i prezentacija spomenute studije, predstavljaju značajan korak za pozicioniranje ustanove iz Bihaća u međunarodnim stručnim i znanstvenim krugovima. Ova inicijativa ne samo da doprinosi unapređenju medicinske prakse u lokalnoj zajednici već i širi spoznaje i iskustva na globalnoj razini.

(Biscani.net)