Umjetnica Šejla Kamerić je 2003. godine predstavila rad Bosnian Girl (Bosanska djevojka) na kojem je prenesena šokantna poruka koju je nepoznati nizozemski vojnik napisao na zidu fabrike akumulatora u Potočarima.
“Nema zube…? Brkovi…? Smrdi kao go*no…? Bosanska djevojka!”, napisao je. Tarik Samarah je fotografisao Šejlu, a nakon toga je na plakat stavljena ova poruka.

Ovaj Šejlim rad je izlagan diljem svijet. Njegov cilj je tematiziranje predrasuda kao diskriminirajuće prakse koja vodi do zločina.

Ona je na ovaj način “natjerala” ljude da postanu svjesni predrasuda i neljudskosti prema ženama iz Bosne i Hercegovine te ratnih zločina počinjenih nad njima.

“Živimo u stalnom ratu u kojem se ženska tijela posmatraju kao teritorija. Bosanska djevojka nisam ja, nego bilo koja djevojka ili žena… bilo ko čija su prava uskraćena. Ovaj rad dolazi iz Bosne i Hercegovine, ali govori univerzalnu priču o mržnji i predrasudama”, izjavila je Kamerić ranije.

Tarik Samarah je također autor monografije “Srebrenica”. Ova monografija je zajedno s radom Bosnian Girl predstavljena prije dvije godine u galeriji Tate Modern u Londonu.

“Grafiti koje su pisali UN vojnici na zidovima bivše fabrike akumulatora u Potočarima ilustrativna su metafora indiferentnog odnosa međunarodne zajednice prema bosanskim muslimanima tokom devedesetih godina. Grafiti predstavljaju dokument i svjedočenje o predrasudama, ravnodušnosti i manjku empatije. Fotografije grafita su sastavni dio moje fotografske priče o Srebrenice, jer osim onih koji su počinili zločine u Srebrenici, postojali su i oni koji su mogli spriječiti genocid, a nisu. Oklijevanje međunarodne zajednice da spriječi genocid u Srebrenici, ali i rat u Bosni i Hercegovini, ukorijenjeno je, između ostalog, u predrasudama koje su zabilježene na ovim grafitima. Tematizirajući grafite postavljamo pitanje li bi sudbina Srebrenice bila drugačija da predrasude nisu bile toliko snažne?”, rekao je.

Izvor: Klix.ba