Bosna Sema prodala škole u BiH: Šta je sa Đačkim domom u Bihaću?

Piše: BISCANI.NET

Bosna Sema institucije odustale od ponuđenog uvakufljenja, i umjesto odnosno poklanjanja imovine vrijedne 60 miliona eura, imovinu prodali američkoj kompanij US Global Invest LLC. Na svojim službenim stranicama Bosna Sema navodi i škole u Bihaću, a Tursko bosanski koledž smješten je u zgradi nekadašnjeg đačkog doma.

Zgradu su dobili na korištenje pod sumnjivim okolnostima, bez naknade, a niko od nadležnih ne raspituje se za status objekta u kontekstu zadnjih dešavanja u Bosna Sema, saznaje BISCANI.NET. Da li će Bihać ostati bez zgrade koja bi mu bila od koristi? U sjeni dnevno poličkih dešavanja nije mnogo prašine se digle oko vijesti da je Uprava Bosna Sema institucija obavijestila javnost da su okončali pregovore oko kupovine i preuzimanja osnivačkih prava nad Bosna Sema obrazovnim institucijama od strane američke kompanije US Global Invest.

Kako saznaje Biscani.net u obavijesti za javnost su predstavnici US Global Invest LLC kompanije za Bosnu i Hercegovinu istakli kako je Uprava kompanije zadovoljna ishodnom pregovora te da će za njih ovaj iskorak predstavljati značajno akademsko i istraživačko otvaranje prema evropskom tržištu, ali i da će Bosna Sema institucije dobiti šansu da novom vizijom odgovore na globalne izazove i steknu kvalitetne strukovne partnere u SAD. Ovim je stavljena tačka na priču da će Bosna Sema uvakufiti imovinu Islamskoj zajednici u BiH. Potvrđeno je to i iz Islamske zajednice u BiH. Nakon što je izražena namjera rukovodstva Bosna Sema obrazovne institucije da se imovina i obrazovne institucije koje su u njihovom vlasništvu i kojima oni upravljaju predaju Islamskoj zajednici u BiH u vlasništvo i na upravljanje, obavljene su nužne konsultacije unutar najviših organa. Islamska zajednica je nakon konsultacija 1. septembra uputila pismo Bosna Semi u kojem se izražava načelna spremnost da preuzme spomenutu imovinu i obrazovne institucije te da nastavi rad na njihovom razvoju na zadovoljstvo učenika i studenata, njihovih roditelja kao i društva u cjelini.

– U procesu pregovora sa rukovodstvom Bosna Seme pokazalo se da je riječ o velikoj i vrijednoj imovini u kojoj je vršen veliki finansijski promet, te je Islamska zajednica procijenila da je nužno uvesti ovlaštenu revizorsku kuću, čiji bi revizorski nalaz bio osnov za dalji proces preuzimanja imovine i institucija Bosna Seme – navodi se dalje u saopćenju Islamske zajednice BiH, piše u saopćenju kojim se oglasio Ured za odnose s javnošću Rijaseta, saznaje Biscani.net. Kako prenosi Slobodna Evropa, iako je na ovaj zahtjev, Bosna Sema je pismeno odgovorila da prihvata da se uvede revizorska kuća koja će uraditi revizorski nalaz, . Nakon što je odabrana revizorska kuća uz saglasnost obje strane te nakon što je desetak dana vršen proces revizije, tačnije 3. oktobra 2016. godine na adresu Islamske zajednice stiglo je pismo u kome rukovodstvo Bosna Seme obavještava Islamsku zajednicu da se oni povlače iz pregovora i da je time ovaj proces prekinut. Inače, od pokušaja vojnog udara u Turskoj, turske vlasti u jasno su dale do znanja da Bosna Semu smatraju dijelom organizacije koja je opasna. Tad je i otvorena priča o uvakfljenju imovine i to od strane rukovodtsva Bosna Sema.

Iako su se mediji bavili ovom pričom niko se nije bavio statusom imovine koji koju koriste. Na svojim službenim stranicama Bosna Sema navodi i škole u Bihaću, a Tursko bosanski koledž smješten je u zgradi nekadašnjeg đačkog doma. Zgradu su dobili na korištenje pod sumnjivim okolnostima, bez naknade, a niko od nadležnih ne raspituje se za status objekta u kontekstu zadnjih dešavanja u Bosna Sema. Ne sporeći rezultate najboljih učenika ove škole, u najmanju ruku Bihać zaslužuje odgovor ko će i kako dalje raspolagati sa vrijednom nekretninom na atraktivnom mjestu. Da li će Bihać ostati bez zgrade koja bi mu bila od koristi?

/BISCANI.NET