U sklopu 8.međunarodne naučno-stručne konferencije koja se održava od 5-7.juna u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Ministarstva za građanstvo, prostorno uređenje i okoliš Unsko-sanskog kantona, bilo je predstavljeno preko 80 naučnih i istraživačkih radova.

Pored verbalnih prezentacija radova, koji su bili predstavljeni sva tri dana konferencije, dio radova predstavljen je na posterima, koji su ponudili vizualni i zanimljiv način da istraživači podijele svoj rad. Poster sesije pružile su platformu za interaktivne diskusije i umrežavanje među učesnicima u pauzama između verbalnih prezentacija. Najbolji plakati su prepoznati i nagrađeni, ističući domišljatost i posvećenost istraživača.

Studenti Biotehničkog fakulteta, smjer Prehrambena tehnologija, treća i četvrta godina, pod mentorstvom dr.sc. Melise Oraščanin i dr.sc. Edine Šertović u laboratoriji Biotehničkog proizveli su i analizirali jogurt uz dodatak polena i matične mliječice, kao i keks uz dodatak polena.

„Ovi se proizvodi smatraju funkcionalnom hranom koja pored osnovnih funkcija (ishrana organizama) ima dokazane zdravstvene prednosti, zbog prisutnih biološki aktivnih komponenti. Također su proizvodi od strane potrošača ocijenjeni kao dobro prihvatljivi proizvodi, tako da bi se na tržištu mogli naći kao novi proizvodi”, kazala je Edina Šertović, jedna od mentorica.

Interesantno je i to da su upravo ove studentice odnijele i prvo mjesto i tako pokazalo da se mogu nositi sa novim izazovima koje pred njim donosi istraživačku budućnost. Na izradi ove poster prezentacije učestvovale su Družić Azra, Zeljković Adna i Terzić Alena.

”Ideja za ovu temu je proizašla iz ispitivanja našeg domaćeg tržišta gdje smo uocili da je naše trziste jako bogato pcelinjim proizvodima u vidu meda, medjutim smatramo da ostali pcelinji proizvodi poput polena na koji smo se bazirali, nisu dovoljno iskorišteni i dostupni potrosacima sirom nase regije. Samostalno smo pripremali keks (uz dodatak 2%, 5% i 10%) te izvrsili brojne analize. Analizom keksa uz dodatak polena, uvrdili smo prisutnost biokomponenata te vitamina C što je ovaj proizvod svrstavan u funkcionalne proizvode sa pogodnim učinkom na ljudsko zdravlje. Također smo, sa studentima našeg fakulteta organizirali senzorno ocjenjivanje i ocjenu prihvatljivosti te smo analizom dobijenih rezultata utvrdili da je keks sa dodatkom 5% polena ocijenjen sa najvišim ocjenama što je znak da bi ovakva vrsta proizvoda uz brojne pogodnosti koje sam polen nudio, sigurno nasla mjesto u prehrani našeg stanovništva kao funkcionalni proizvod. Na konferenciji ove godine je po prvi put organizovano ocjenjivanje poster prezentacije gdje je stručna ziri nasu poster prezentaciju proglasio najboljom”, kazala je za Krater Alena Terzić.

(krater.ba)