Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) podržava ovogodišnji Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“. Festival se održava u Bihaću 17. godinu zaredom, a jedan je od najvećih festivala scensko-teatarskih umjetnosti u zemlji. Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnika Europske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, istakao je:

„Kultura i umjetnost su temelji našeg zajedničkog europskog identiteta i dostignuća BiH u ovim oblastima su od važnosti na europskoj razini. Iz tog razloga nam je zadovoljstvo biti dijelom jednog od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji. Festival okuplja glumce i redatelje iz cijele regije, nudi 11 dana visokokvalitetnih predstava i obogaćuje ovdašnji kulturni život“.

Direktor Kulturnog centra Bihać i organizator festivala, Mujaga Dedić, istakao je:

„Smatramo podršku EUSR-a priznanjem za naš trud i kvalitetu našeg festivala. Ovo je izvrstan primjer kako Europska unija podržava razvoj teatra, ne samo u BiH nego u regiji Zapadnog Balkana, budući da smo sada već duže vrijeme festival regionalnog karaktera“.

Festival „Bihaćko ljeto“ otvara se 7. juna i trajati će jedanaest dana. Pored predstava, planirani su i koncerti, promocije knjiga i filmske projekcije.

Na današnjoj konferenciji za novinare još jedanput je upućen poziv svim građanima da u nedjelju 7.juna od 20:00 sati uveličaju otvorenje Festivala scenskih umjetnosti na gradskom trgu gdje će biti održan defile mažuretkinja i nastup Rade Šerbedžije i benda Zapadni kolodvor.

Sve spremno za 17. Festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2015

Posted by biscani.NET on 4. Juni 2015

 

/BISCANI.NET