Tradicionalna manifestacija 44. internacionalna turistička Una regata koja okuplja zaljubljenike u vodene sportove, kajak i rafting, održat će se i ove godine u organizaciji Nacionalnog parka Una u periodu od 28. do 31. jula.

Mnogo dobre zabave, adrenalina i doživljaja čiste prirode predviđeno je za sve učesnike, ali i posjetioce ovogodišnje Una regate koja počinje za svega desetak dana, kaže u razgovoru za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

“Pripreme su u završnoj fazi. Naravno, obaveza je puno, kako sa finansijske strane, tako i svega onoga što je potrebno uraditi na terenu, ali sa druge strane to je i izazov svima nama da posao odradimo najbolje što možemo”, ističe Mulić.

Organizatori će ove, kao i prethodnih godina, osigurati besplatan kamp, ulaz u posjetilačku zonu Nacionalnog parka, kao i osiguranje svih učesnika koji posjeduju akreditaciju. Pored toga, osiguran je i angažman iskusnih kajakaša i ronilaca koji će raditi na sigurnosti učesnika, zatim vatrogasne službe, kao i besplatni obroci za učesnike u periodu trajanja regate. Prema procjenama, ove godine, kao i nekoliko prethodnih, očekuje se blizu 430 učesnika.

“Una regata ima samo jedan cilj: promociju turističke ponude ne samo Nacionalnog parka Una, već cijele rijeke Une i svih sadržaja koji dolaze u sklopu turističke posjete ovom dijelu BiH. Riječ je o najstarijoj manifestaciji takve vrste u Bosni i Hercegovini, ali i šire, koja se organizira, dakle, 44. put”, napominje Mulić.

Kotizacija za ovogodišnju Una regatu iznosi simboličnih 40 KM, a učesnici koji nemaju vlastiti raft čamac ili neko drugo adekvatno plovilo, licenciranog voditelja čamca – skipera i obaveznu sigurnosnu opremu za plovidbu (kaciga, prsluk za spašavanje, veslo), za isto se mogu obratiti registriranim agencijama koje vrše organiziranje sportskih aktivnosti na vodama u NP Una.

Vrhunac Regate je 30. jula kada učesnici poslijepodne uplovljavaju u Bihać. Iste večeri predviđen je koncert legendarne grupe “Bijelo dugme” koji će se održati na stadionu Jedinstva od 20:00 sati. Svi učesnici Una regate dobijaju besplatnu ulaznicu za ovaj koncert.

“U zamjenu za sve što se dobija, cijena je zaista simbolična,. Nadamo se samo da će nas napokon vrijeme poslužiti, budući da je u prethodne dvije godine bilo prohladno i kišno vrijeme”, kaže za kraj Mulić.

Prema tradiciji, učesnici Una Regate kreću iz Martin Broda, preko Štrbačkog buka, te u čamcima uplovljavaju u Bihać. Nakon toga, spuštaju se kroz kanjon rijeke Une, završavajući svoje četverodnevno putovanje u malim adama u Bosanskoj Krupi, gdje je predviđena manifestacija zatvaranja, uz bogat programski sadržaj i proglašenje najveselijih i najhrabrijih učesnika.

Regata starta u četvrtak 28. jula, okupljanjem učesnika u kampu Martin Brod, u piknik zoni “Lučica”, dok se završava u nedjelju 31. jula, dolaskom učesnika u Bosansku Krupu.

Prijave za 44. Una Regatu su u toku, i trajat će do samog početka Regate.

/klix.ba