Pisac i otac Mike Berry u svom blogu objasnio je zašto mu je supruga važnija od njegove djece i zašto bi ovo njegovo mišljenje trebala usvojiti svaka porodica.

Članak je dobio veliku popularnost na internetu, neki su osuđivali autora, dok su drugi dijelili njegovo mišljenje.

Mike i njegova supruga Kristin imaju osmero usvojene djece, a u sretnom braku su već 17 godina i društveno su aktivni kako bi pomogli i drugim porodicama da izgrade skladne odnose.

Pročitajte u nastavku njegov zanimljivi članak i javite nam da li se slažete sa njegovim mišljenjem:

“Obično je 20:30 kada svojim kćerkama tinejdžerkama dajem prvo upozorenje koliko je sati. A onda im u 21:00 kažem kako bi trebale otići u svoju sobu. To radim svaku večer i svaki put se raspravljaju sa mnom: “Zašto moramo ići u krevet u 21:00? Nismo više djeca! ”

“Ne morate sada ići u krevet, jednostavno vas molim da napustite dnevnu sobu. Mama i ja nismo se vidjeli cijeli dan jer smo bili na poslu. Trebamo vremena da budemo zajedno. ”

Kćerke kolutaju očima.

Roditelji smo već 15 godina i djeca nam nikada nisu uzela svo naše vrijeme. Moja supruga i ja provodimo dosta vremena s našom djecom, ali nikada 24/7. Volimo našu djecu i, naravno, igraju veliku ulogu u našim životima. Uvijek se mogu osloniti na nas i dobiti našu pomoć i podršku.

Ali, osim djece, postojimo i “mi”. Postoji nekoliko razloga zašto je važno da Kristin i ja održavamo snažan brak:

1. Zdrav brak je kamen temeljac kuće

Djeca nisu kamen temeljac vaše porodice. Oni su veliki dio, ali oni nisu oni koji drže ovu haotičnu strukturu koju zovemo porodica. Najvažniji dio porodice si ti i tvoje supruga, vaš muž – vaš partner. Ti si onaj koji ima svu odgovornost. A djeca odabiru svoje staze na temelju vašeg primjera.

2. Prije njih, bili smo mi

Prije nego što su oni postojali, bili smo nas dvoje. Zaljubili smo se, zajedno smo propuštali časove, cijelu noć smo razgovarali telefonom, a onda smo odlučili biti zajedno zauvijek. I započeli smo cijelu ovu porodičnu stvar. A onda smo dobili lijepu djecu. Naravno, sretni smo što ih imamo. Ali naš brak je svetinja. I moramo učiniti sve kako bismo ga zaštitili.

3. Nakon njih, bićemo mi

Ništa ne traje zauvijek. Doći će trenutak kada će djeca odrasti i napustiti gnijezdo. Ne znam za vas, ali ne postoji mjesto u kući za 30-godišnje dijete. Dakle, kad napuste našu kuću, imaju svoje porodice i  svoju djecu, želio bih da moj odnos sa svojom ženom ostaje tako jak i intiman kao što je bio na samom početku. I da bismo imali takvu budućnost, moramo raditi na vezi sada. Naš odnos bi trebao biti prioritet. Naravno, to nije tako lako kao što se čini.

4. Moramo postaviti budući primjer

Djeca uče od nas. Oni rade ono što mi radimo i posmatraju svaki naš korak. Želim da naš brak bude primjer za njih.

Na kraju dana, svi smo umorni i napeti. I da, vaša djeca trebaju vas, oni su važni i trebate brinuti za njih. Ali naprije se pobrinite za odnos sa suprugom. Kada djeca vide da se njihovi roditelji vole, biće sigurni da i njih volite.

Cijeli dan provodimo s našom djecom. I zato ih molim da idu u svoje sobe svake večeri u 21 sat. Zato moja supruga i ja imamo sastanak dva puta mjesečno i izađemo van. Jer je to bitno.

Zato mi je moja surpuga važnija od djece”, napisao je on na svom blogu.

Izvor: novi.ba