TATAREVICH & SONS: Pioniri bosanskog Zapada

Američka prostranstva i sigurne poslove u Solt lejk sitiju, Emin Tatarević i njegovi sinovi Mirza i Meša, zamijenili su prije četiri godine krajiškim brežuljcima gdje su na nekultiviranih 20 hektara kupljenog zemljišta, bez obezbjeđene infrastrukture , počeli stvarati farmu. Za poljoprivredu su se odlučili nakon pomnog istraživanja, a ni aronija kao primarna kultura nije izabrana slučajno.

Prošle su godine  ubrali 17,5 tona aronije i proizveli deset hiljada litara čistog matičnog soka, hiljadu kilograma džema, a uskoro će imati i prvi ocat koji je odležao tri godine . Ove godine očekuju prinos i do 50 tona aronije, no ne znaju još u kojem će je procentu obraditi.

Nastoje riješiti i infrastrukturu . Na pet dunuma zasadili su ribizlu, na 54 dunuma višnju. Tu su i zasadi lješnjkaa, zatim haskapa – japanske borovnice, a mlađi sin Meša uzgaja u plastenicima povrće i  i planira na pet dunuma zasaditi 30 hiljada sadnica feferona.

I stariji sin Mirza i njegov sin Aldin stalno su na farmi…Posla na pretek, angažirano je i lokalno stanovništvo – ternutno desetak radnika, u vrijeme berbe nekoliko puta više . Uprkos svim preprekama, Tatarevići su uvjereni kako su izborom biznisa u Bosni a ne Americi učionili pravu stvar

I pored svih poslova Tatrević i sinovi, kako se i zove njihova poljoprivredna zadruga, uspješno se predstavila na ovogodišnjem sajmu u Berlinu odakle su se  vratili sa novim idejama i saznanjima. Još , kažu, uče o o poljoprivredi, istovremeno se trudeći da uspiju realizirati svoje planove.

/slobodnaevropa.org