Dalal Omerović, jednoipogodišnja djevojčica iz Bihaća koja boluje od najtežeg oblika leukemije, podvrgnuta je ovih dana teškim i komplikovanim pripremama pred operaciju transplantacije koštane srži, koja je zakazana za četvrtak na zdravstvenoj klinici u njemačkom gradu Esenu.

Prema riječima njenih roditelja, ona je podvrgnuta hemioterapiji te prima lijekove koje teško podnosi, a zbog toga što joj je krvna slika opala morala je primiti jednu dozu krvi. Roditelji kažu kako je, zbog sterilnosti, Dalal već nekoliko dana izolovana te im je onemogućen svaki kontakt s njom.

“Svi se nadamo najboljem, jer se naša hrabra lavica dosad izborila s brojnim nedaćama i sve podnijela uz osmijeh. Nikad nikome da dragi Bog ne da da se osjeća kao što se osjećamo mi roditelji, živi, a umrli u duši. Dalal vam šalje osmijeh. Javićemo se, ako Bog da, kada sve ovo prođe”, kaže majka Indira Omerović.

U proteklom periodu pronađen je odgovarajući donor koštane srži za djevojčicu, koja se već punih osam mjeseci nalazi na zdravstvenoj klinici u Esenu, gdje je bila podvrgnuta liječenju hemioterapijom. Međutim, liječnici su ustanovili da je neophodno da se obavi teška operacija kako bi se spasao njen život. Omerovići žive od skromnih primanja i nemaju dovoljno sredstava za liječenje djevojčice, zbog čega im je bila potrebna pomoć u novcu. Tužna sudbina djevojčice ujedinila je dobre ljude širom svijeta te je u brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno 270.000 eura, koliko će iznositi troškovi operacije i liječenja.