Bez obzira koliko naše kuće bile čiste, uvijek se pojave i nepozvani gosti. Mala sitna stvorenja sa više nožica, uvijek pokušavaju da naruše taj izgled čistoće. Krenimo redom sa listom koju je objavio portal “Magazin.ba”.


Šećerni četinaš

Šećerni četinaš je noćni insekat, izduženog i spljoštenog tijela i uglavnom se nalazi na vlažnim mjestima u kući kao što su kupatila i sudopere. Uglavnom se hrane lijepkom, papirom i mrvicama. Na svu sreću ne ujedaju i nisu opasne.


Buhe

Buhe su ektoparaziti čovjeka i domaćih životinja. Imaju usni aparat prilagođen za probijanje kože domaćina i sisanje krvi.


Žuti mravi

Samo su 2 milimetra dugački i toliko su mali da skoro uvijek prođu neprimjećeni. Najčešće se pronalaze u ostavama, kuhinjama i kupatilima. Ne ujedaju ali prenose razne bolesti kao što je salmonela.


Grinje

Grinje su paraziti iz roda zglavkara, kojih ima u svakoj kući ili stanu. Mogu da izazovu razne alergije, a posebno su opasne kod astmatičara. Žive u ljudskom okruženju, krevetima, dušecima, posteljini itd. Grinje su veoma sitne i jedva su vidljive, uglavnom je potreban mikroskop.


Bubašvabe / Žohari

Bubašvabe su u stanju da žive nedelju dana bez glave. Već dugo su prisutne na Zemlji, više od milion godina. Bubašvabe vole uglavnom topla mjesta gdje lako pronađu hranu i vodu. Mogu da prenosu čak 33 vrste bakterija.


Knjiške vaši

Knjiške vaši ili knjiški moljci, opkolili su zemlju još prije par miliona godina. Postoji ih oko 5000 vrsta. Ovi insekti se uglavnom pronađu u starim knjigama, hrane se starim ukusima od knjiga.


Krevetna stjenica

Često se kaže – dosadan kao stjenica. Stjenica svojim ubodom izaziva otok na koži, psihološke i alergijske simptome. Izuzetno su otporne na ekstremne klimatske uslove. U povoljnim uslovima žive oko 5 mjeseci.