Više od 100 turista iz 10 zemalja svijeta provozalo se protekle subote turističkim Rotary vozom kanjonom rijeke Une.

Polazna stanica bila je u Bihaću, a putnici su prošli dvije pasoške kontrole, nakon Ripača u BiH i u Loskunu u Republici Hrvatskoj.

“Turistički voz kanjonom Une presijeca granice na više mjesta pa se naizmjenično prolazi kroz BiH, Hrvatsku, pa opet BiH. Najviše turista bilo je iz Hrvatske koji su u dobrom raspoloženju slavili i utakmice ‘Vatrenih’ na Evropskom prvenstvu”, rekla nam je čitateljka Nermina Behrić.

Turisti su obišli Nacionalni park, najljepši evropski vodopad Štrbački buk na Uni, a tokom vožnje ih je zabavljao muzički orkestar te bihaćki komičar Raif Ferhatović koji je bio obučen kao Charlie Chaplin.

“Ovo je naša tradicija i svojevrsna proslava uspješne sezone u Nacionalnom parku Una, a zapravo ovo je direktno druženje osoblja Nacionalnog parka sa turistima i medijima koji naš NP promovišu”, istakao je Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Radnici Željeznica Federacije BiH su kazali kako veoma cijene ideju turističkog voza, te se nadaju da će njegovom promocijom doći i do ponovne uspostave prekinutog saobraćaja Unskom prugom.

“Da imamo vikend linije za more također bi bile pune”, kazao je kondukter.

Pošto vozovi u Bihaću ne voze željezničari iz Bihaća tokom sedmice rade u Zeničko-dobojskom kantonu.

Svrha turističkog Rotary voza Nacionalnog parka Una, je upravo da otvori komunikacije, privuče turiste iz cijelog svijeta i oživi kraj koji je ostao i bez željezničkog saobraćaja.

JP Nacionalni park Una iznajmio je voz od Željeznica Federacije BiH po cijeni od 4.000 KM, a putnici su plaćali kartu po cijeni od 80 KM. Nažalost, ova turistička atrakcija dešava se jednom godišnje.

/klix.ba