Svake godine značajno se povećava i broj turista iz arapskih zemalja. Travnik, Jajce, Mostar, Bihać, gradovi su koji privlače veliku pažnju turista, međutim, većina njih se najduže zadrži u Sarajevu, koje je i ranije svrstavano među zanimljivije turističke destinacije Evrope.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se može pohvaliti prirodnim ljepotama, historijskim i kulturnim znamenitostima te je iz tog razloga jedna od destinacija mnogim turistima. Prema anketama koje je radila Turistička zajednica Federacije BiH, ali i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ono što je prevashodni razlog dolaska turista u BiH, jeste da 27 procenata od ukupnog broja turista dolazi u BiH zbog njezinog kulturno-historijskog naslijeđa. Svi ostali razlozi dolaze poslije toga.

Turistički magazini

Kako kaže Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Federacije BiH, naša zemlja posljednjih godina postaje sve prepoznatljivija turistička destinacija.

– O tome govore i neprestane preporuke najvećih svjetskih turističkih magazina. Ali je još uvijek neotkrivena, u smislu da još uvijek turistima predstavlja iznenađenje- rekla je Hadžiefendić-Mešić, dodajući da iz godine u godinu broj turista znatno raste.-asja-hadziefendic-mesic

-Prema izvještaju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), na listi zemalja koje su zabilježile najznačajniji rast turističkih posjeta nalazi se i BiH – kaže naša sagovornica.

BiH ima mnogo toga ponuditi i kada je riječ o vjerskom, banjskom, eko, etno, lovnom, ribilovnom, avanturističkom turizmu. Idealne lokacije za rafting, biciklizam i penjanje također se mogu pronaći u BiH.

Brdski biciklizam

-National Geographic je BiH proglasio za idealnu destinaciju za brdski biciklizam, sa uređenim i označenim stazama – objašnjava Hadžiefendić-Mešić.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, najviše turista u našu zemlju dolazi iz Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Južne Koreje, Njemačke, SAD-a, Crne Gore, Kuvajta i Austrije.

Svake godine značajno se povećava i broj turista iz arapskih zemalja. Travnik, Jajce, Mostar, Bihać, gradovi su koji privlače veliku pažnju turista, međutim, većina njih se najduže zadrži u Sarajevu, koje je i ranije svrstavano među zanimljivije turističke destinacije Evrope. Tako je glavni grad BiH, prema preporuci “Lonely Planeta“, priznatog turističkog vodiča, ušlo u top deset gradova na svijetu koje treba posjetiti.-turizam

Među deset najatraktivnijih ljetnih turističkih destinacija u našoj zemlji ubrajaju se gradovi: Sarajevo, Mostar, Međugorje, Teslić, Neum, Tuzla, Bihać, Travnik, Banja Luka i vodopad Kravice.

BANJA LUKA

Banja Luka je poznata po svojim izletištima jer se u okolini urbanog dijela grada nalazi nekoliko fantastičnih mjesta divlje prirode i uređenih terena za posjete i rekreaciju. Ovaj pitomi kraj naseljavan je još od palelolita, a pretpostavlja se da je na mjestu naselja iz tog perioda nastala tvrđava Kastel.-Banja-LukaGlavni graditelj Banje Luke je bez sumnje bio Ferhat-paša Sokolović, bliski rođak Mehmed-paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih bosanskih velikana i jednog od najutjecajnijih ljudi tog doba u cijelom Osmanskom carstvu. Najvažniji doprinos Ferhat-paše Banjoj Luci bila je džamija Ferhadija, sa kojom je, također, utemeljena prvobitna vodovodna infrastruktura ovog grada koja je služila njegovom bržem urbanom razvitku. Džamija je porušena tokom agresije na BiH, a ponovo je otvorena u maju 2016.

BIHAĆ

Bihać, grad na rijeci Uni, može se pohvaliti kako bogatom i dugom historijom, tako i prirodnim ljepotama. Na području grada locirano je obilje kulturno-historijskih spomenika, od kojih su najznačajniji Kapetanova kula, Džamija Fethija, Crkva sv. Ante Padovanskog, Turbe, Zgrada Krajina puteva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Manastir Rman.Najmlađi nacionalni park u Evropi, Nacionalni park “Una” sa prelijepim vodopadima, visokim kanjonima, turistima nudi mogućnostima za brojne sportske aktivnosti poput kajaka, raftinga, sportskog ribolova, ronjenja, ali je i svojim prirodnim ljepotama te pješačkim i planinarskim stazama je idealno mjesto za rekreativne aktivnosti.

TRAVNIK

Ovaj grad u srednjoj Bosni bio je prijestolnica osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i njegovo kulturno nasljeđe datira iz tog perioda. Plava voda, Babanovac, Ugar, Stari Grad, Devečani, te Zavičajni muzej i Rodna kuća Ive Andrića, neke su od brojnih destinacija koje privlače turiste.-travnikLjubitelji gastonomskih užitaka moraju probati čuveni vlašički ili travnički sir, ćevape na Žitarnici, pastrmku na „Plavoj vodi“, a nakon toga i „Lutvinu kahvu“. Malo je gradova u BiH koji na tako malom prostoru mogu ponuditi tako veliki broj kulturno-historijskih spomenika iz Srednjeg vijeka, turskog i austro-ugarskog perioda. Svakako, mora se spomenuti i obližnja planina Vlašić.

KRAVICE

Vodopad Kravica nalazi se na rijeci Trebižat, oko tri kilometra, nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Visina slapa kreće se od 26 do 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Sedrena područja oko vodopada spadaju u geološke spomenike prirode BiH.-kraviceTokom cijele godine privuče veliki broj posjetilaca, a u ljetnom periodu, zbog nižeg vodostaja rijeke, bazen ispod slapova nudi uživanje u plivanju i vodenim sportovima. U blizini se nalazi i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu.

NEUM

Neum je grad, turističko naselje i jedino općinsko središte BiH na Jadranskoj obali, smješteno na brdovitom priobalju zaljeva Neum – Klek. Odlikuje se dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom, te ide u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana.-neumPovoljni klimatski uvjeti omogućuju, pored kupanja i sunčanja i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi itd. Najveći broj turista privlači kristalno čista voda, veliki broj sunčanih dana, plaže u zavjetrini, atraktivni sadržaji za porodični odmor uz prihvatljive cijene i blizina atraktivnih destinacija: Dubrovnik, Počitelj, Mostar, Makarska rivijera.

MEĐUGORJE

Najatraktivnija destinacija u oblasti vjerskog turizma na bh. tlu je Međugorje. Ovo malo mjesto u Hercegovini se, nakon što se svijetom proširila priča kako je 1981. godine grupa mladih posvjedočila o Gospinom ukazanju, pretvorilo u jedno od najvećih katoličkih hodočašća u regiji.Hodočasničke skupine svakodnevno dolaze iz svih krajeva svijeta, a statistike ukazuju da Međugorje svake godine posjeti više od milion vjernika.

MOSTAR

Mostar je jedan je od najpoznatijih turističkih centara u BiH. Njegove najpoznatije znamenitosti su: Stari grad, historijska četvrt Grada sa Starim mostom i nizom ostalih sadržaja iz bogate historije grada, Karađoz-begova džamija, Franjevačka crkva, Bišćevića sokak, Historijsko naselje Brankovac, sa kućama i avlijama starih mostarskih porodica, građeno u osmanskom stilu.-mostarJedna od poznatijih destinacija je i Blagaj, malo hercegovačko mjesto udaljeno desetak kilometara od Mostara. Blagajska tekija, uz Stari most u Mostaru, predstavlja najznačajniji spomenik kulture ranog osmanskog perioda u BiH.

SARAJEVO

Jedini grad u Evropi i sigurno jedan od rijetkih u svijetu koji u nekoliko stotina kvadratnih metara posjeduje četiri vjerska objekta od četiri različite religijske skupine je upravo glavni grad BiH. Jedinstven spoj kultura, isprepleten kroz užu gradsku jezgru, Sarajevo čini jednom od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih turističkih destinacija.vrelo_bosneAko materijalna ostavština iz perioda osmanske i austrougarske vladavine, uz sada već čuveno gostoprimstvo lokalnog stanovništva i svjedočenje lokacijama koje su obilježile historiju Starog kontinenta, ne predstavljaju dovoljan izazov potencijalnim turistima, Sarajevo u svojoj bližoj okolini nudi prelijepe spomenike prirode, poput olimpijskih planina, Bijambara, Lukomira, Vrela Bosne ili vodopada Skakavac. Sve navedeno je samo dio sadržaja zbog kojeg stotine hiljada turista svake godine posjećuje naš glavni grad.

TUZLA

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju reumatskih i disajnih oboljenja.-panonska_jezeraUnutar kompleksa Panonskih jezera nalaze se Slani slapovi, Arheološki park, neolitsko sojeničko naselje, i Geološki muzej. Osim spomenutih turističkih lokacija, potencijali kao što su: rijeka Spreča, jezero Modrac, Djevojačka pećina, te velika prirodna i kulturno-historijska bogatstva čine Tuzlu konkurentnom na bosanskohercegovačkom turističkom trzištu.

(Faktor.ba)