Drugog dana Međunarodnog sajma “EKOBIS 2016” koji se po 14. put održava u Bihaću upriličena je dodjela certifikata za osam stručnjaka koji su prošli 20-dnevnu obuku “EU specijalist za fondove”, a radi se o prvom ciklusu obuke koju je organizirala Privredna komora USK tokom mjeseca aprila ove godine.

Certifikat daje zaposlenicima i poslodavcima u Evropi standard koji potvrđuje kompetencije obučenih osoba. Certifikat je usklađen s EU kvalifikacijskim okvirom i upisuje se u Evropsku putovnicu vještina – Europass, koja je zamjena za nekadašnju radnu knjižicu.

“S obzirom na to da trenutno imamo deficit kvalitetnih kadrova u području pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, današnji događaj je itekako za pozdraviti. Kroz ovaj program osposobljeno je novih osam specijalista za izradu EU projekata koji će, siguran sam imati priliku svoje znanje primjeniti, kapitalizirati i pritom doprinijeti sveukupnom razvoju šire društvene zajednice” kazao je Asmir Crnkić, ministar privrede u Vladi USK.

Korištenje evropskih fondova je nova praktična kompetencija koja je visoko tražena na tržištu rada. Zahvaljujući ovoj edukaciji, učesnici su stekli znanja i vještine koje se tiču novih mogućnosti, pravila i mehanizme kod apliciranja evropskih fondova, kao i vještine upravljanja projektima u skladu sa sveobuhvatnom EU politikom, istakli su u Ministarstvu privrede.

Svečana dodjela certifikata održana je u Sportsko-rekreacijskom centru “Luke” gdje se održava ovogodišnji međunarodni ekološki sajam “EKOBIS 2016”.

Inače, na ovogodišnjem EKOBIS-u održava se i nekoliko konferencija, sastanaka te susreta brojnih privrednika iz BIH i zemalja regije, a između ostalog konstruktivne razgovore imali su ministri privrede iz Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, gdje je razgovarano o međusobnoj saradnji.

/klix.ba