Danas je u prostorijama gradske uprave održana zvanična prezentacija aero-nautičke studije koju je radila kompanija „TECNO ENGINEERING 2C“ iz Italije, uz asistenciju firme “Euroing“ d.o.o iz Bihaća. Riječ je o veoma važnom dokumentu bez kojeg nije moguće dobiti sve potrebne saglasnosti i dozvole, te je ova studija najbolji pokazatelj u kojem pravcu se može razvijati ovaj projekat i koju vrstu aerodromskog kompleksa je moguće izgraditi na lokalitetu planiranom za gradnju aerodroma.

Vrlo bitno je napomenuti da su ovom studijom obuhvaćene sve zračne operacije u radijusu od petnaest do trideset kilometara od polazne dodirne tačke pri stazi za uzlijetanja i slijetanja, u obzir su uzeli sve referentne prepreke i izvršene su određene korekcije zbog toga će testna dionica biti pomjerena za jedan stepen u južnom sektoru da bi se izbjegle određene prepreke zbog blizine granice sa Republikom Hrvatskom. Studijom je dokazano da se na aerodromu može praviti pista za avione sa stotinu pedeset mjesta, sa mogućnostima za proširenje pomenute piste, što bi značilo da bi na aerodrom mogli slijetati avioni kapaciteta do dvije stotine mjesta.

U protekla tri mjeseca vrijednim radom pomenutih kompanija u suradnji sa Gradom i JP Aerodrom Bihać, kroz sredstva obezbjeđena od Vlade Federacije BiH došlo se do pozitivnog progresa kroz ovu studiju koja daje pretpostavke za nastavak izgradnje cjelokupnog kompleksa aerodroma u gradu Bihaću.