Želimo podići svijest o tome da svi možemo i moramo raditi na izgradnji i jačanju mira, na izgradnji i jačanju dijaloga i povjerenja u društvu, kao i na izgradnji empatije i razbijanju straha od drugog i drugačijeg, kaže Krvavac.

U Bihaću je sinoć otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) koja daje uvid u lična iskustva djece iz BiH, Ukrajine, Afganistana, Iraka, Palestine, Sirije, Hrvatske, Kosova i Eritreje.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratile izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti.

Krvavac je započela svoje obraćanje ističući da je na izložbi predstavljen mali dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva koja danas broji više hiljada eksponata.

– Željeli bismo ovom izložbom i našim radom općenito dati glas djeci i mladima i saznati što više o iskustvima i potrebama djece iz ratom pogođenih područja. Također, želimo podići svijest o tome da svi možemo i moramo raditi na izgradnji i jačanju mira, na izgradnji i jačanju dijaloga i povjerenja u društvu, kao i na izgradnji empatije i razbijanju straha od drugog i drugačijeg – zaključila je Krvavac, te se zahvalila partnerima izložbe i svima koji su učestvovali u njenoj realizaciji.

Laura Lungaroti izrazila je zadovoljstvo što izložba MRD-a gostuje u Bihaću prvi put i pozvala sve da pažljivo čitaju izložene priče kako bi razumjeli iskustva o kojima govore, sagledavajući ih iz šire perspektive djetinjstva obilježenog ratom, ali i očima migranata.

– Otvaranje ove izložbe dio je naših napora da povežemo lokalnu zajednicu i ljude u pokretu. Migracije ne treba posmatrati kao problem, one su dio naše svakodnevnice, a kao što neki od izloženih predmeta pokazuju dio su iskustva i ljudi iz BiH – rekla je Lungaroti, dodavši da svi možemo i trebamo raditi na stvaranju okruženja koje je pozitivno i prihvatajuće za sve.

Zainteresovani će izložbu moći pogledati u prostorijama omladinskog centra „Ideja“ (ul. 502. viteške brdske brigade) sve do nedjelje, 10. jula, u terminu od 10 do 13 h, te od 17 do 21 h. Ulaz na izložbu je besplatan.

Nakon Beograda, Prištine i Strasbourga, ovo je četvrta putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva u 2022. godini, a realizuje se u saradnji sa udruženjem „U pokretu“ i nevladinom organizacijom „IPSIA BiH“, te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije.

(avaz.ba)