Povodom Evropskog dana i noći muzeja, JU Muzej USK-a upriličio je izložbu fotografija pod nazivom “Una kroz objektiv bihaćkih fotografa”.

Prema riječima Ahmeta Ibukića, rukovodioca umjetničkog odjeljenja Muzeja USK, tema „Muzeji – kulturni krajolici i pejzaži“ je globalna univerzalna tema na temelju koje se ovih dana širom svijeta prave izložbe fotografija.

Doprinos razvoju kulture i turizma

Za Bihać je ovo, kaže on, izuzetno značajna tema koja će doprinijeti razvoju svih oblika turizma na području Unsko-sanskog kantona, te afirmisati samu fotografiju u ovom dijelu BiH.

„Radi se o fotografiji bihaćkih fotografa koji su zapravo direktno osjetili Unu, isprobali je i gušili se u njoj. Upravo zbog toga nam je bilo interesantno da vidimo kako oni doživljavaju tu rijeku. Ova izložba će svakako doprinjeti afirmaciji fotografije u Bihaću, ali i samom muzeju koji na ovaj način dobiva jednu novu viziju, a koja se ogleda u njegovom doprinosu kulturnom i ekonomskom razvoju zajednice. Unsko-sanski kanton je bogat kulturno-historijskim nasljeđem koje se nalazi upravo duž rijeke Une i tu treba tražiti njegovu ulogu u razvoju turizma kroz promociju starih gradova i zanimljivih prirodnih krajolika.“ – kaže Ibukić.

Na izložbi je učestvovalo 14 fotografa

Od ukupno 30 prijavljenih fotografa, odabrane su fotografije od ukupno 14 fotografa, a jedan od njih je bio i renomirani bihaćki kamerman Hasan Aranautović, koji se u slobodno vrijeme bavi i fotografijom.

„Uz posao televizijskog snimatelja, ponekad uzmem fotoaparat u ruke. To je bila moja prva ljubav s kojom sam počeo svoju profesionalnu karijeru. Tako da volim i sad uzeti fotoaparat i napraviti dobru fotografiju. Naravno, Una je moj glavni motiv, a pokušavam svojom kamerom dočarati i život ljudi u zabačenim mjestima, život uz mlinove, na planini i slične motive.“ – kaže Aranutović.

/cazin.net