U Bihaću je preminuo Sej Ramić (63), likovni umjetnik i profesor, te bivši gradski vijećnik. Posljednjih nekoliko godina bio je poznat i po aktivnostima, te organiziranju građana da se suzbije boravak migranata u urbanim dijelovima grada.

Od profesora Ramića su se oprostile kolege iz JU Gimnazija “Bihać”, a objavu prenosimo u cijelosti:

„S dubokom tugom javljamo da je naš poštovani kolega Sej Ramić preminuo sinoć u Bihaću

Sej Ramić (1961. – 2024.), profesor likovne kulture u JU Gimnaziji “Bihać”, rođen je u Bosanskom Petrovcu u porodici Ramić, sin Omera i Ismete.

Njegov otac Omer Ramić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, u potrazi za poslom, zajedno sa svojom porodicom seli se u Sarajevo. Sej pohađa osnovnu školu u Sarajevu, a nakon majčine prerane smrti vraća se u Bihać, gdje nastavlja daljnje školovanje. Poslije završene srednje škole upisuje Likovnu akademiju, koju uspješno završava. Zapošljava se pred sami rat u Tehničkoj školi u Bihaću. Stupa u brak, u kojem sa suprugom Dinom dobija dvoje djece – Zeldu i Endija.

U ratu se stavlja u službu odbrane. Nakon ranjavanja, član je Umjetničke grupe u 501. slavnoj brigadi Armije BiH.

1994. godine prelazi u Gimnaziju “Bihać” i kao vrstan profesor i umjetnik u našoj školi radi do 2019. godine. Napravio je mnoge umjetničke slike s motivima Une i grada Bihaća. Izlagao je svoje radove u više galerija, a posljednja uspješna je bila u gradu Zagrebu. Dao je doprinos gradu Bihaću kao gradski vijećnik i učesnik brojnih aktivnosti u kulturnim događajima Grada, posebno Bihaćkog ljeta.

Nakon smrti voljene supruge i sam se razbolio, te je nakon moždanog udara zbog spriječenosti da radi u školi prijevremeno penzionisan.

“Svjetlost je majka boja, a boje su njen porođaj.” Životno svjetlo našeg Seja prestalo je da sjaji, ali njegova umjetnost će nastaviti živjeti kroz brojne portrete, pejzaže i umjetnička djela koja je ostavio iza sebe.

Članovima porodice Ramić, kolektiv JU Gimnazije “Bihać” upućuje najiskrenije saučešće, a našem Seju neka je laka zemlja bosanska, za koju se borio i živio“.

(radiobihac.com)