Porodica Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH), je poklonila zemljište za izgradnju muzeja posvećenog ovoj brigadi, saopćili su iz Općine Bužim.

Kako su naveli, nakon deset dugih godina priče o gradnji muzeja 505. viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas se može reći da će muzej biti izgrađen na zemljištu na kojem se nalazi i turbe generala Nanića i svih poginulih pripadnika ove brigade.

Tim povodom načelnik Općine Mersudin Nanić (SDA) primio je danas predstavnike porodice generala Nanića te im predstavio idejni projekt muzeja 505. viteške brigade, koji će se graditi na turbetu generala Nanića, a nakon što je, u ime porodice, Rasima Nanić poklonila zemljište za gradnju ove građevine, za koju su naveli da je od posebnog značaja za sve, kako su istakli, patriote Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik je tokom prezentacije idejnog projekta muzeja posebno naglasio da je pri kraju i izrada glavnog projekta koji radi projektno preduzeće Saraj Inžinjering počasnog građanina ove općine Nedžada Brankovića. Izrada glavnog projekta muzeja je, kako su ukazali, poklon ove firme građanima općine Bužim.
Izdvojena je i činjenica da za izgradnju muzeja postoje već osigurana sredstva, a 200.000 KM se nalazi na računu općine za ovu namjenu. U budžetu Unsko-sanskog kantona je planirano 100.000 KM, a izvjesna su i sredstva Saudijskog fonda od skoro 125.000 KM.
Prema do sada urađenim proračunima, vrijednost ovog projekta je veća od milion KM, a što će biti zadatak i obaveza političkih predstavnika iz Bužima na svim nivoima vlasti da rade na iznalaženju sredstava za završetak projekta i otvaranje muzeja.

Načelnik Nanić je posebno obećao maksimalno zalaganje na realizaciji ovog projekta. Na kraju predstavljanja idejnog rješenja načelnik Nanić je najavio postavljanje kamena temeljca, i to na godišnjicu osnivanja brigade 15. 8. 2021. godine te naglasio kako će ovom događaju prisustvovati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), kao i brojni drugi zvaničnici svih nivoa vlasti.

“U ime porodice Nanić i pred duše našeg Izeta, svih šehida 505. bužimske brigade, Petog korpusa i svih poginulih pripadnika ARBiH, odlučili smo pokloniti zemljište za izgradnju muzeja kako bi buduće generacije znale za naše najbolje sinove i njihovu herojsku borbu u odbrani domovine”, kazala je Rasima Nanić nakon prezentacije idejnog projekta, saopćili su iz Općine Bužim.

(klix.ba)