U Bužimu ovih dana dostojanstveno obilježavaju godišnjicu oslobodilačke akcije “Munja 93” i pobjede nad agresorskim snagama koju su 1993. izvojevali pripadnici 105. bužimske, kasnije 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine.
Bužimljanima su se ovim povodom pridružili i Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, predsjedavajući Skupštine USK.

Akcija “Munja 93” ostaje upamćena po izvanrednom herojstvu branitelja, Bužimljana od kojih su mnogi u borbu krenuli bez naoružanja i ipak uspjeli poraziti oružjem nadmoćnije agresorske snage.

Nažalost, bužimski vitezovi u oslobodilačkim borbama izgubili su tada 18 suboraca dok ih je 38 ranjeno. U toku borbi teško je ranjen i komandant Prvog bataljona Hasan Musić – Musa, koji je podlegao zadobijenim ranama. Ministar Tutić i predsjedavajući Duraković posjetili su danas u Bužimu Huseina Musića, oca Hasana Musića i sa dužnim poštovanjem prisjetili se herojstva ovog nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljljan”.

– Svaki dan za nas, Krajišnike je dan kada se sjećamo naših heroja. Zahvaljući njima, koji su ostali na vječnoj straži, naša djeca danas žive u slobodi. Iskazivanjem poštovanja prema časnim borcima 5. korpusa, građenjem kulture sjećanja, nove generacije učimo od kakvih heroja su potekli. Posebno poštovanje zaslužuju roditelji i porodice naših poginulih branitelja. Niko od njih ne smije ostati sam, svaki od njih je i naš roditelj, kazao je Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i RVI.